Pažin: Članicama i građanima EU moramo dati ubjedljive argumente

"U vrijeme kada ulazimo u posljednju i najzahtjevniju fazu pristupanja Evropskoj uniji, moramo državama članicama i građanima Evropske unije ponuditi ubjedljive argumente da je Crna Gora društvo u kojem važe evropska demokratska pravila"
0 komentar(a)
Zoran Pažin, Delegacija Evropski parlament, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin, Delegacija Evropski parlament, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.07.2018. 12:09h

Vjerujem da će odgovornost sa kojom Vlada i pravosuđe sprovode reforme iz oblasti vladavine prava naići na jednako odgovoran odnos svih stranaka u Skupštini kako bi Crna Gora održala dobru dinamiku u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa delegacijom Evropskog parlamenta danas u Podgorici, navodi se u saopštenju kabineta potpredsjedinka.

"U vrijeme kada ulazimo u posljednju i najzahtjevniju fazu pristupanja Evropskoj uniji, moramo državama članicama i građanima Evropske unije ponuditi ubjedljive argumente da je Crna Gora društvo u kojem važe evropska demokratska pravila. Zato je neophodno da svi društveni akteri svoje pojedinačne ciljeve i ambicije podrede opštem cilju ostvarivanja evropskog kvaliteta života za sve građane Crne Gore,“ naglasio je Pažin.

Na sastanku održanom uoči sjednice Parlamentarnog odbora Crne Gore i Evropske unije za stabilizaciju i pridruživanje, Pažin je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio visok stepen interesovanja institucija i država članica EU za politiku proširenja i izrazio očekivanje da napredak zemalja kandidata bude zasnovan na individualnim rezultatima u sprovođenju reformi.

Pažin smatra da će konkretnim rezultatima u oblasti vladavine prava, dinamičnim ekonomskim rastom, koji je u prvom kvartalu ove godine dostigao 4,5%, i daljim jačanjem institucija, Crna Gora zavrijediti podršku evropskih partnera za brži napredak u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"Šef delegacije Evropskog parlamenta europoslanik Peter Korumbašev ukazao je na značaj dijaloga u crnogorskom parlamentu i pune funkcionalnosti zakonodavne vlasti za sprovođenje zahtjevnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU. Predstavnici Evropskog parlamenta pozdravili su naročito stoprocentnu usaglašenost vanjske politike Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i konstruktivan i odgovoran prisup u regionalnoj politici koji je rezultirao uspješnom ratifikacijom sporazuma o granici sa Kosovom", zaključuje se u saopštenju kabineta potpredsjednika Vlade.

Bonus video: