Bošković: Integracije važne za stabilizaciju i ekonomski razvoj regiona

Bošković je dodao da će Vojska Crne Gore nastaviti da doprinosi projektovanju stabilnosti i jačanju kolektivne odbrane, kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, UN i EU
80 pregleda 4 komentar(a)
Predrag Bošković radni doručak, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković radni doručak, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 15.05.2017. 10:54h

Članstvo Crne Gore u NATO pozitivan je signal za Zapadni Balkana, a integracije u evroatlantske i evropske strukture, presudne su važne za stabilizaciju i ekonomski razvoj regiona, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je danas na radnom doručku razgovarao sa diplomatskim predstavnicima zemalja članica Alijanse, akreditovanim u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je diplomatama kazao da je njihova pomoć bila od presudnog značaja u dostizanju jednog od naših najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta.

„Čime smo ostvarili viziju moderne Crne Gore koja dijeli iste vrijednosti sa najrazvijenimdržavama svijeta“, dodao je Bošković.

On je ocijenio da je članstvo u NATO, kao jedan od najvažnijih trenutaka u novijoj crnogorskoj istoriji, zajednički je uspjeh svih, ne samo Crne Gore.

Bošković se zahvalio diplomatama na kontinuiranoj podršci koju su pružali Crnoj Gori tokom posljednje decenije u sprovođenju sveobuhvatnih političkih, ekonomskih i bezbjednosnih reformi u procesu evroatlantskih integracija, ističući da su njihove konstruktivne sugestije, savjeti i pomoć bili od izuzetnog značaja.

On je, kako se navodi u saopštenju, izrazio uvjerenje da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja pozitivan signal za cijeli region Zapadnog Balkana, a da su integracije u evroatlantske i evropske strukture, od presudne važnosti za stabilizaciju i ekonomski razvoj regiona.

„Vjerujem da se svi možemo složiti da Zapadni Balkan ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske i evropske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije ovog regiona“, kazao je Bošković

On je naglasio spremnost Crne Gore da doprinese naporima NATO saveznika u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima, kao i u aktivnostima koje imaju za cilj odvraćanje negativnog vanjskog uticaja.

Bošković je dodao da će Vojska Crne Gore nastaviti da doprinosi projektovanju stabilnosti i jačanju kolektivne odbrane, kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijamapod okriljem NATO, UN i EU.

On je istakao da će Crna Gora i u budućnosti, kao nova članica NATO, nastaviti uspješnu saradnju sa saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju iprijateljstvu.

„Diplomatski predstavnici zemalja članica NATO pozdravili su prijem Crne Gore u NATO i izrazili uvjerenje da Alijansa dobija kredibilnog i pouzdanog saveznika“, kaže se u saopštenju.

Oni su se, kako se navodi, saglasili da je Crna Gora kroz veoma zahtjevne i intenzivne reforme bezbjednosnog sektora, ali i drugih djelova društva, pokazala posvećenost dostizanju najviših standarda modernih demokratija, i da je članstvo Crne Gore u NATO potvrda tih rezultata.

„Kao 29. članica NATO Crna Gora će imati podršku saveznika za dalji razvoj i unaprjeđenje svojih institucija i kroz kolektivni sistem bezbjednosti za obezbjeđivanje sigurnosti i bezbjednosti njenih građana“, kaže se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali diplomatski predstavnici Albanije, Bugarske, Danske, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Kanade, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Slovačke i Turske.

Kako su kazali iz Ministarstva, radni doručak je organizovan povodom okončanja procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, nakon nepunih godinu od potpisivanja dokumenta.

„I u susret obilježavanju jedanaeste godišnjice crnogorske nezavisnosti, 21. maja, kao i održavanja NATO mini samita 25. maja, na kojem će Crna Gora prvi put učestvovati u svojstvu punopravne članice“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: