Han: Evropske vrijednosti poštujte u praksi, a ne samo na papiru

Proširenje EU će se desiti kada bude pobjednička kombinacija za obje strane, napominje evropski komesar
64 pregleda 7 komentar(a)
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.12.2018. 10:17h

Šokantni napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić podsjetnik je da su bezbjednost i sloboda medija ključni za evropski put Crne Gore, kao širi pokazatelj vladavine prava u demokratskom društvu, kazao je evropski komesar za proširenje Johanes Han na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu.

Kako je napomenuo, jačanje sudstva; jača borba protiv korupcije i organizovanog kriminala; stvaranje sredine koja u potpunosti garantuje slobodu izražavanja i medija; obezbjeđenje i omogućavanje atmosfere i iskrene saradnje sa civilnim sektorom su ključni izazovi koji imaju direktnog uticaja na život građana, zapošljavanje i poslovne mogućnosti. 

U obraćanju premijeru Dušku Markoviću i okupljenima na prijemu, Han je rekao da se raduje što Dan Evrope slavi u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu koja je najdalje odmakla na putu ka Evropskoj uniji, ali i poručio da nema prečica ili propusnica na putu ka EU.

"Pristup sa akcentom na fundamentalna pitanja je važeći i svako buduće pristupanje će biti zasnovano na zaslugama. Kriterijumi su jasni. Izazovi su jasni. Nisu se promijenili. Lopta je umnogome u dvorištu Crne Gore", napomenuo je Han.

On je podsjetio da je Evropska komisija prije nekoliko mjeseci usvojila strategiju za Zapadni Balkan, jasno potvrđujući da su za naš region vrata Unije otvorena.

"Strategija je veoma važan politički signal ohrabrenja, ali nije blanko ček. To je proces u kojem postavljeni uslovi treba da budu ispunjeni. To će zahtijevati znatno ubrzanje reformi. Lideri Crne Gore zato moraju da naprave politički i društveni izbor da prigrle evropske vrijednosti, ne samo na papiru nego u potpunosti i u praksi. Ovo takođe znači i unaprjeđenje vladavine prava u korist kako građana tako i poslovnih zajednica", napominje Han.

Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru je, kako je rekao Han, zabilježio napredak, ali poziva na dalje rezultate u vladavini prava i ističe važnost slobode medija, koja je visoko na agendi EU.

"Podvlači poruku o individualnim zaslugama kao ključnom principu politike proširenja i pokazuje, još jednom, da ova politika nije sama po sebi cilj, već strategija izvoženja stabilnosti u naše neposredno okruženje" ističe Han.

Proširenje je, kako je rekao, u osnovnom interesu EU i radi se o stvaranju stabilnosti kroz povezivanje i nove mogućnosti za građane Evrope i kompanije.

"O ovome ćemo imati prilike da razgovaramo na predstojećem samitu u Sofiji, koji neće biti samo prilika da se potvrdi evropska perspektiva regiona, već i da se ojačaju veze između EU i Zapadnog Balkana u infrastrukturi, digitalnoj i ljudskoj povezanosti i da nas približi u djelovanju protiv zajedničkih izazova. Proširenje će se desiti kada bude pobjednička kombinacija za obje strane", napominje Han.

Preporučujemo za Vas