Bošković: Uticaj Rusije u Crnoj Gori će u narednom periodu biti relaksiran

„Ubijeđen sam da nikom iz Crne Gore neće pasti na pamet da bude zloupotrijebljen za sprovođenje interesa sa neke treće strane“, dodao je Bošković
17 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Facebook/Ministarstvo odbrane
Predrag Bošković, Foto: Facebook/Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 11.05.2017. 10:49h

Uticaj Rusije u Crnoj Gori će u narednom periodu biti relaksiran, ocijenio je ministar odbrane, Predrag Bošković, navodeći da će, ukoliko se to ne desi, crnogorske institucije imati adekvatan odgovor.

Bošković je, komentarišući odgovor država Zapadnog Balkana na uticaj Rusije u regionu, podsjetio da članstvo Crne Gore u NATO nije usmjereno protiv te države.

„Naprotiv, naše članstvo u NATO je ispunjenje naših spoljnopolitičkih prioriteta koji su definisani Deklaracijom o nazavisnoti“, rekao je Bošković na konfrenciji za novinare sa slovenačkom ministarkom odbrane Andrejom Katič.

On je naveo da će članstvo Crne Gore u NATO doprinijeti miru i stabilnosti na Zapadnom Balakanu, a ne povećanju nestabilnosti u regionu.

„Optimista sam da će Rusija ubrzo shvatiti da je ovo što smo mi uradili poštovanje naših osnovnih interesa, a ne ugrožavanje njihovih interesa i da će se ta situacija relaksirati“, poručio je Bošković.

U suprotnom, kako je naveo, ako to ne bude, Crna Gora će kroz institucije dati odgovor na situacije koje su se dešavale u proteklom periodu i koje se i sada dešavaju.

„Ubijeđen sam da nikom iz Crne Gore neće pasti na pamet da bude zloupotrijebljen za sprovođenje interesa sa neke treće strane“, dodao je Bošković.

On je rekao da je pomoć Slovenije i njeno iskustvo bilo od nemjerljivog značaja u realizaciji spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

„Stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu može biti podstignuta intergacijom svih zemalja, jer smo svjedoci toga da je Zapadni Balkan veoma trusno područje kada je u pitanju stabilnost i mir, s obzirom na sva iskustva u prošlosti koja je region prošao“, naveo je Bošković.

On je rekao da postoji prostor za unapređenje saradnje sa Slovenijom, kada su u pitanju dvije vojske i dva ministarstva.

„Saradnju treba nastaviti na obostrano zadovoljnstvo, Crna Gora će sa Slovenijom razmjenjivati zajedničke sposobnosti, ne samo kada je u pitanju globalni kontekst već i regionalni s obzirom na to da je Slovenija članica nekoliko regionalnih inicijativa kojima Crna Gora želi da se približi“, naveo je Bošković.

Katič je rekla da je da je Crna Goran u kratkom vremenu prošla veoma važan i težak put. „Taj put se nastavlja“.

Ona je ocijenila da uspješno članstvo Crne Gore u NATO znači mir na Balkanu.

„Drago mi da ćemo u Crnoj Gori imati partnera koju će zajedno sa Slovenijom staviti na sto pitanje Zapadnog Balkana“, navela je Katič.

Ona je kazala da će u narednom periodu bilateralna saradnja biti unaprijeđena u vojsci i ministarstvima u oblasti treninga i obrazovanja.

„Slovenija ima veoma važnu ulogu u ratnom vojevanju tako da nam je to zajedničko", navela je Katič.

Prema njenim rijčima, NATO je važna i jaka organizacija gdje svi članovi ravnopravno za stolom razgovaraju o unapređenju saradnje.

„Članstvo Crne Gore u NATO, kao ravnopravane članice, može mnogo napraviti da se poboljša situacija na Zapdnom Balkanu", smatra Katič.

NATO, kako je rekla, nije uspostavljen protiv bilo koje države, već je to politička alijansa koja pokušava da unaprijedi bezbjednost.

Bonus video: