Iz zagrljaja vlasti izlaze bez glasova

Nakon saveza sa Đukanovićevom partijom, opozicione partije su uglavnom ostajale bez mandata ili ispod cenzusa
93 pregleda 7 komentar(a)
Dušan Radović Krušo, Foto: Slavica Kosić
Dušan Radović Krušo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.05.2017. 05:18h

Rezultat građanske grupe “Izbor” na lokalnim izborima u Herceg Novom, potvrdio je da biračko tijelo teško prašta saradnju opozicionih partija sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Iako su postizborne saveze sa partijom Mila Đukanovića biračima pravdali nacionalnim interesima ili razvojnim programima, lideri opozicionih partija su nakon zagrljaja DPS-a uglavnom ostajale bez mandata ili cenzusa.

Predsjednik Upravnog odbora Građanske alijanse Boris Raonić smatra da prelazak opozicionih partija na stranu vlasti uglavnom rezultira padom rejtinga.

“Ili su građani to doživljavali kao izdaju predizbornih obećanja ili je jaka gravitacija, koju tako masovna partija ima, usisala sve one koji se ponašaju kao sateliti, ne želeći da pokažu specifičnost, distancu u odredjenim slučajevima i ospore neke neprihvatljive odluke”, tvrdi Raonić.

Grupa građana “Izbor”, koju predvodi Dušan Radović Krušo, na lokalnim izborima u nedjelju osvojila je jedan mandat, iako je sa devet odbornika bila najjača opoziciona lista u Novom. Iako je prije dvije godine u kampanji kritikovao politiku DPS-a, “Izbor” je sa tom partijom kasnije formirao vlast u Novom, pravdajući se željom da zaustave sporne privatizacije u toj opštini. Slično se desilo i sa Pozitivnom Crnom Gorom, koja je nakon podrške Đukanovićevoj vladi i polugodišnjeg saveza sa DPS-om na oktobarskim izborima bila ispod cenzusa.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović ističe da opozicioni birači znaju da procijene kada opoziciona stranka ima uticaj i moć za promjene, a kada se iza floskula o demokratizaciji kriju partikularni interesi.

“Birač radikalnijeg opozicionog izraza ne može ni da zamisli mogućnost promjena u bilo kakvoj kohabitaciji sa DPS-om. Eventualna saradnja sa DPS-om uvijek je u zoni visokog političkog rizika ako opozicija nema snagu da iznese suštinske reforme”, smatra ona.

Raonić podsjeća da i jače opozicione partije kod birača nijesu mogle da saniraju posljedice saradnje sa Đukanovićem.

“Od kada je u drugom krugu predsjedničkih izbora Slavko Perović pozvao da se glasa za Đukanovića, LSCG je krenuo stranputicom. Slično se dešavalo sa Narodnom strankom, brojnim loklanim partijama sve do posljednjih izbora u Herceg Novom”, istakao je Raonić, pojašnjavajući da se radi o zakonomjernosti u političkom životu koja nije samo specifičnost Crne Gore. “To je normalno svuda gdje postoji dominantna partija i partneri koji su slabašni ili su partneri zarad ličnih interesa, izdajući program ili predizborna obećanja”.

Bonus video: