Kosovo: Ako dobije povjerenje Mustafa šalje parlamentu Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) Kadri Veseljija podržaće izglasavanje nepovjerenja vladi
0 komentar(a)
Kosovo, Skupština, Foto: Beta
Kosovo, Skupština, Foto: Beta
Ažurirano: 10.05.2017. 10:07h

Na vanrednoj sjednici kosovske Skupštine, koja je počela danas, trebalo bi da se glasa o sudbini Vlade, a ukoliko ona dobije povjerenje, kosovski premijer Isa Mustafa će odmah parlamentu proslijediti na ratifikaciju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini neće danas glasati za demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, izjavio je ranije danas potpredsjednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) Kadri Veseljija podržaće izglasavanje nepovjerenja vladi, što je potvrdila Emilija Redžepi iz parlamentarne grupe Demokratske partije, bošnjačka poslanica kosovskoj skupštini.

O sudbini vlade raspravlja se na zahtjev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine Demokratski savez Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe, DPK Kadri Veseljija, koji je i predsedavajući Skupštine, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije riješi suštinske probleme Kosova, koje je kao posledica toga više od godinu i po u političkoj krizi.

Od kako je peticija opozicije predata skupštini, odnosi između dvije najveće partije su prilično su napeti.

Mustafa je protiv razrješenja vlade godinu prije isteka mandata, navodeći da ne bi pristao da se izbori održe u junu kada je mjesec posta - Ramazan.

Koalicioni partner, DPK, još se nije izjasnila po tom pitanju, a lider stranke Kadri Veselji je ponovio da na Kosovu vlada nezadovoljstvo i da vlada nije bila efikasna u odlučivanju.

Opozicija tvrdi da je jasno da lideri obe partije brinu samo o funkciji i navode da je Veselji zainteresovan za poziciju premijera.

Veselji je, uoči sjednice u utorak uveče, razgovarao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijom o tome da se demarkacija sa Crnom Gorom nađe pred skupštinom u srijedu, prije sjednice o povjerenju vladi.

"Ukoliko Vlada ne prosledi Sporazum o demarkaciji prije sjednice o povjerenju vladi, onda treba naći druga rješenja", kazao je Veselji.

Zbog neuspeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je pod viznim režimom Evropske Unije, a vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova za izglasavanje tog sporazuma.

Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije jer smatraju da proces nije urađen kako treba, prenosi Tanjug.

Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Bonus video: