OTVORENO PISMO PREMIJERU

Transparency International: Vlada ne shvata ozbiljno borbu protiv korupcije

Radna grupa koja je stvorena da prati i podržava sprovođenje akcionog plana zahtijeva, kako smatraju, i određenu tehničku stručnost i nezavisnost koja dolazi od posmatrača sa iskustvom koje MANS može da pruži
64 pregleda 0 komentar(a)
Transparency International
Transparency International
Ažurirano: 11.05.2017. 15:12h

Transparency International, globalni pokret za borbu protiv korupcije, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, kako bi izrazili zabrinutost zbog uklanjanja Vuka Maraša iz MANS-a iz Vladine radne grupe za borbu protiv korupcije sa fokusom na Poglavlje 23 o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Odluku Vlade o uklanjanju predstavnika MANS-a smatraju neprihvatljivom i smatraju su da se čini kako "Vlada ne pokazuje da ozbiljno shvata borbu protiv korupcije".

"Odluka da se gospodin Maraš isključi iz radne grupe, donijeta krajem aprila, šalje pogrešnu poruku o stavu Vaše vlade o borbi protiv korupcije, što bi trebalo da bude ključni prioritet za Crnu Goru u procesu integracije u EU. MANS je najjača nezavisna organizacija za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori i na taj način treba da bude zastupljena u radnoj grupi, ukoliko se želi da ta grupa bude efikasna i kredibilna. Radna grupa je odgovornost Ministra za evropske poslove Aleksandra Andrije Pejovića, koji mora preuzeti odgovornost za uklanjanje gospodina Maraša, te stoga treba da preduzme hitne mjere da ga vrati," kazala je Robin Hodes, direktorica pokreta Transparency International.

Obzirom da se Poglavlje 23 odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije, osnovna prava i prava građana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, iz ovog pokreta smatraju da je Crna Gora razvila detaljan akcioni plan za rješavanje tih pitanja, što je važno i za pohvalu.

Međutim, radna grupa koja je stvorena da prati i podržava sprovođenje akcionog plana zahtijeva, kako smatraju, i određenu tehničku stručnost i nezavisnost koja dolazi od posmatrača sa iskustvom koje MANS može da pruži.

"Transparency International Vas poziva da vratite gospodina Maraša i MANS u radnu grupu. To će pokazati jasno opredjeljenje Vaše Vlade da civilno društvo igra važnu ulogu u praćenju implementacije akcionog plana za Poglavlje 23 i da je Vaša Vlada ozbiljna u namjeri da se bori protiv korupcije," zaključili su u obraćanju premijeru.

Preporučujemo za Vas