Andre Lis: Crna Gora uskoro dio evropske porodice

"Saradnja je put naprijed za sve nas, jer ujedinjeni smo jači i bogatiji. Naše različitosti su naše bogatstvo i Ulcinj je lijepa slika različitosti u zajedničkog nasleđa kao i cijela Crna Gora i zapadno Balkan", kazao je Lis
68 pregleda 1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2017. 11:47h

Evropska unija (EU) nastavlja politiku ujedinjenja Evrope i Crna Gora ce ubrzo postati dio evropske porodice, poručeno je na obiljezavanju Dana Evrope u Ulcinju.

Predstavnik Delegacije EU u Podgorici, Andre Lis, podsjetio je da se Dan Evrope obilježava svake godine u cijeloj Evropi, a ove se proslavlja i 60 godina potpisivanja rimskih ugovora.

On je rekao da je EU danas jedan od najaktivnijih ekonomskih i političkih aktera na međunarodnoj sceni kao i simbol izuzetnih vrijednosti.

Prema njegovim riječima, članice EU su ostavile po strani svoje razmirice i fokusirale se na saradnju i zajednički razvoj.

"Saradnja je put naprijed za sve nas, jer ujedinjeni smo jači i bogatiji. Naše različitosti su naše bogatstvo i Ulcinj je lijepa slika različitosti u zajedničkog nasleđa kao i cijela Crna Gora i zapadno Balkan", kazao je Lis.

On je poručio da politika proširenja nastavlja da bude jedna od centralnih politika EU.

"Nastavljamo politiku ujedinjena Evropa i nadamo se da će Crna Gora ubrzo postati dio naše velike porodice. Ujedinjenje Evrope neće biti završeno dok Zapadni Balkan ne postane dio EU", naglasio je Lis.

On je rekao da biti dio EU znači dijeliti opšte vrijednosti, otvarati nove mogućnosti i preduzimati konkretne akcije kako bi se obezbijedio demokratski razvoj.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da je Ulcinj grad koji baštini vrijednist jedne velike buduće civilizacije, ali i vrijednosti kulturne razmjene.

"Ovdje danas imamo priliku da sa Delagacijom EU i nevladinim sektorom nastavimo proslavu Dana Evrope sa najmlađima. Sa vama koji će na pravi način okusiti blagodeti koje nam donosi proširenje i ulazak Crne Gore u zajednicu evropskih naroda", reko je Pejović.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu, rekao je da ta opština odavno teži evroatlantskim integracijama.

"Upravo to djeca danas poručuju. Nadam se da ćete upravo vi biti prvi koji ce okusiti dobrobiti od EU", kazao je Cungu.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulovic, rekao je da Ulcinj sa sobom nosi najbolje evropske vrijednosti.

"Ulcinj he taj koji decenijama i stotinama godina pokazuje kako svi možemo da živimo u miru, slozi i da napredujemo", naveo je Radulović.

U Centru za kulturu u Ulcinju priređjen je kulturno umjetnički program i organizovano likovno takmičenje osnovaca.

Bonus video: