Poslanici CDU: Crna Gora je ispunila sve zadatke iz NATO agende

"Crnogorsko članstvo u NATO šalje jasnu poruku da je vrijedan i predan rad garant uspjeha”, kazali su poslanici, ističući veliki značaj crnogorskog članstva za stabilnost Balkana, Mediterana i Evrope uopšte
2 komentar(a)
Poslanici CDU, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Poslanici CDU, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 08.05.2017. 16:19h

Crna Gora je ispunila sve zadatke iz NATO agende i spremna je da postane punopravna članica, ocijenili su poslanici Hrišćansko-demokratske unije (CDU), navodeći da članstvo u Alijansu šalje jasnu poruku da je vrijedan i predan rad garant uspjeha.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, razgovarao je danas sa poslanicima CDU iz Pokrajinskog parlamenta Saksonije-Anhalta i predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je rekao da je zadovoljan zbog posjete poslanika.

On je istakao da se Njemačka u procesu evroatlantskih integracija izdvojila kao jedan od najvažnijih partnera Crne Gore, pružajući snažnu podršku reformama sistema odbrane, kako kroz pomoć u školovanju i bilateralne aktivnosti, tako i kroz brojne donacije.

Bošković je kazao da zajednički angažman dvije vojske, najprije u ISAF misiji, a potom i u misiji Resolute Support, svjedoče o visokom stepenu povjerenja između dvije države.

“Poslanici su istakli da su tokom svog boravka u Crnoj Gori imali priliku da se uvjere u ostvarene rezultate i naglasili da je očigledno da je Crna Gora ispunila sve zadatke iz NATO agende, te da je spremna da postane punopravna članica Alijanse. Crnogorsko članstvo u NATO šalje jasnu poruku da je vrijedan i predan rad garant uspjeha”, kazali su poslanici, ističući veliki značaj crnogorskog članstva za stabilnost Balkana, Mediterana i Evrope uopšte.

Bošković je kazao da je crnogorski odbrambeni sektor tokom evroatlantskih integracija predano radio na reformama radi unaprjeđenja sistema odbrane i postizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti sa NATO.

On je naglasio da zaposleni u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore intenzivno rade, kako bi po učlanjenju u punom kapacitetu stali rame uz rame sa saveznicima i odgovorili na zadatke i obaveze koji su pred njima.

“On je upoznao prisutne da je 26 od 28 članica NATO ratifikovalo Protokol i deponovalo instrument ratifikacije u State Department, da se do kraja nedjelje očekuje ratifikacija Španije, a do 1. juna završetak predviđenih procedura u Holandiji”, kaže se u saopštenju.

Poslanici CDU su rekli da su zadovoljni zbog odlične saradnje dvije države u oblasti odbrane, kao i zbog prilike da se sastanu sa Boškovićem, uz uvjerenje da će članstvo u NATO stvoriti nove mogućnosti za saradnju Crne Gore i Njemačke.

“Ministar Bošković je zahvalio prisutnima na posjeti, dodavši da se nada da će imati priliku da ponovo posjete Crnu Goru kada bude imala status punopravne članice Alijanse”, navode iz Ministarstva.

Bonus video: