SDT: Nismo nadležni za povrede izbornih prava na lokalnim izborima

68 pregleda 0 komentar(a)
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.05.2017. 14:08h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije nadležno za povrede izbornih prava na lokalnim izborima, saopšteno je danas iz tog tužilaštva.

"Povodom informacija u medijima da je za izborne neregularnosti na lokalnim izborima nadležno Specijalno državno tužilaštvo, kao i krivičnih prijava koje se podnose Specijalnom državnom tužilaštvu u slučaju lokalnih izbora u Herceg Novom, podsjećamo javnost da je Zakonom o dopuni zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu propisano da su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva povrede izbornih prava ( propisanih u glavi šesnaest Krivičnog zakonika Crne Gore) koje se odnose na parlamentarne izbore, održane 16.oktobra 2016.godine", navodi se u saopštenju SDT.

U saopštenju se dodaje da je Zakonom o dopuni zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu precizirano da će se ovaj zakon primjenjivati do pravosnažnog okončanja svih postupaka pokrenutih povodom izbora 16.oktobra 2016. godine.

"Specijalno državno tužilaštvo će sve prijave koje se odnose na sumnje da je došlo do povrede izbornih prava na lokalnim izborima u Herceg Novom, proslijediti nadležnom, Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: