Matica Boke podržala inicijativu Jokića i Krapovića: Traže decentralizaciju i više samostalnosti

Zvanična inicijativa o formiranju Zajednice bokeljskih opština koja bi kao regionalno tijelo štitila zajedničke interese Boke i Budve, pokrenuta je juče na satanku rukovodstava Opština Kotor i Budva
197 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Dragan Krapović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.05.2017. 12:38h

NVO Matica Boke pozdravila je inicijativu formiranja Zajednice bokeljskih opština koju su pokrenuli predsjednici opština Kotor i Budva, Vladimir Jokić i Dragan Krapović (Demokrate).

“Izražavamo zadovoljstvo što je predlog Matice Boke o osnivanju regionalnog međuopštinskog tijela koji smo iznijeli na Skupštini Matice Boke, 2015. godine u Kotoru, našao plodno tle u novoj političkoj praksi u Boki. Brojni izraženi problemi sa upravljanjem prostorom, zaštitom životne sredine, ugrožavanjem prava privatnog vlasništva i sistemskom centralizacijom mogu se jedino rješavati bliskom saradnjom i koordinisanim aktivnostima bokeljskih lokalnih samouprava. Bokeljskim opštinama kao smjernice na tom putu treba da budu primjeri prakse regionalnog razvoja u Evropi. Time će konačno interesima Bokelja i građana Primorja početi da se pridaje zaslužena pažnja”, saopštila je Matica Boke.

Zvanična inicijativa o formiranju Zajednice bokeljskih opština koja bi kao regionalno tijelo štitila zajedničke interese Boke i Budve, pokrenuta je juče na satanku rukovodstava Opština Kotor i Budva.

“Formiranje Zajednice trebalo bi značajno da doprinese boljoj saradnji bokeljskih opština i Budve u svim segmentima od vitalnog značaja za razvoj ovih primorskih opština, te da afirmiše regionalizaciju i decentralizaciju vlasti kao evropsku vrijednost i standard”, saopštili su inicijatori, gradonačelnici Jokić i Krapović.

Matica Boke pozvala je rukovodstva svih bokeljskih opština da se pridruže ovoj inicijativi “koja bi obezbijedila dinamičniji razvoj regiona i zaštitu bokeljskog načina života što bi imalo pozitivne efekte na ukupne ekonomske i društvene odnose u Crnoj Gori”. Oni su najavili da će krajem maja u Tivtu organizovati veliku tribinu posvećenu nacrtu novog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, na kojoj će učestvovati predstavnici resornog ministarstva, lokalnih uprava, političkih stranaka, NVO sa primorja, pravnici, arhitekte i građani, kako bi primorje bilo u prilici da se izjasni o namjerama Vlade da dodatno centralizuje oblast gospodarenje prostornim resursima tog regiona.

Inicijativu za formiranje Zajednice bokeljskih opština podržala je juče i lokalna tivatska stranka Bokeški Forum naglašavajući da je to origuinalno njihova ideja. Uz napomenu da se nadaju da nije u pitanju predizborni trik pred lokalne izbore u Herceg Novom, BF je pozvao Jokića i Krapovića da u te razgovore odmah uključe i predstavnike Opština Tivat i Herceg Novi.

“Jer, bez ove dvije opštine sigurno neće biti moguće realizovati ideju koja je u programu Bokeškog Foruma još našeg osnivanja - snažne i decentralizovane Boke, ujedinjene oko čuvanja bokeških interesa, kulture i identiteta“, saopštio je BF pozivajući inicijatore formiranja Zajednice da se založe i za ukidanje JP „Morsko dobro“, „stopiranje devastacije bokeške obale i nelegalnog bogaćenja privilegovanih tajkuna bilo da dolaze od strane vlasti ili opozicije i formiranje bokeške Skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela Boke.“

Bonus video: