Brajović inicirao školski čas povodom Devetog maja

"Čas posvećen Devetom maju bio bi dobra prilika, smatra predsjednik Brajović, da se učenici upoznaju sa tim što podrazumijeva antifašizam u kontekstu današnjih vrijednosti i integracionih procesa u kojima se nalazi Crna Gora"
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština.me
Ivan Brajović, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 04.05.2017. 15:18h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, uputio je Ministru prosvjete Damiru Šehoviću inicijativu za održavanje školskog časa povodom Devetog maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore.

U pismu se, između ostalog navodi da je ovaj datum istorijski višestruko značajan, budući da označava dan pobjede nad najmračnijom ideologijom 20. vijeka, ali i dan kada je upravo na temelju antifašističkih vrijednosti počelo stvaranje moderne, ujedinjene Evrope, te da je zato veoma važno obilježiti ga na poseban način i unutar institucija obrazovnog sistema.

"Čas posvećen Devetom maju bio bi dobra prilika, smatra predsjednik Brajović, da se učenici upoznaju sa tim što podrazumijeva antifašizam u kontekstu današnjih vrijednosti i integracionih procesa u kojima se nalazi Crna Gora. Ukazivanje mladim generacijama na pojavne oblike i opasnosti profašističkih pojava u savremenom društvu, kao i prepoznavanje potencijalnih izazova u očuvanju antifašističkih vrijednosti na kojima se temelji moderna Crna Gora, smatram izuzetno značajnim. Jer, nebrojeno puta kroz istoriju se pokazalo koliko je lako izgubiti stečena prava i usvojene vrijednosti, ukoliko se one na pravi način i kontinuirano ne predočavaju novim generacijama – navodi se u završnici pisma predsjednika Skupštine Crne Gore ministru prosvjete", navodi se u pismu.

Bonus video: