Ministarstvo: Povoljnije učešće u nabavkama naoružanja

Kako je saopšteno, na konferenciji je razmatrano više pitanja od značaja za unapređenje kolektivne odbrane i razvoj kapaciteta Alijanse u budućnosti
0 komentar(a)
NATO, Crna Gora
NATO, Crna Gora
Ažurirano: 04.05.2017. 14:34h

Crnoj Gori će se, članstvom u Alijansi, otvoriti brojne mogućnosti za racionalnije i ekonomski povoljnije učešće u zajedničkim nabavkama naoružanja i vojne opreme, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U NATO Štabu, u Briselu, danas je održana redovna polugodišnja Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje, na kojoj je Crnu Goru predstavljala delegacija na čelu sa generalnom direktoricom Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane, Almom Ljuljanaj.

Zamjenica generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler je naglasila značaj zajedničkog pristupa svih članica u izradi projekata jer, kako je dodala, takav pristup obezbjeđuje članicama i Alijansi povoljnije i efikasnije dostizanje projektovanih ciljeva.

Kako je saopšteno, na konferenciji je razmatrano više pitanja od značaja za unapređenje kolektivne odbrane i razvoj kapaciteta Alijanse u budućnosti.

“Poseban akcenat dat je razmatranju modaliteta povećanja ulaganja u odbrambene svrhe, u svjetlu predstojećeg sastanka lidera Alijanse, koji će se 25. maja ove godine održati u Briselu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pojašnjava se da konferencija nacionalnih direktora za naoružanje, koja je prošle godine obilježila 50 godina rada, predstavlja podršku Sjevernoatlantskom savjetu u procesu donošenja odluka kojim se poboljšavaju vojne i druge sposobnosti Alijanse.

Kako se navodi, posebno se podstiče razvoj saradnje i unapređuje racionalizacija postupaka nabavki naoružanja i opreme, jača interoperabilnost i olakšava tehnološka i industrijska saradnja između država članica.

“Članstvom u Alijansi, Crnoj Gori će se otvoriti brojne mogućnosti za racionalnije i ekonomski povoljnije učešće u zajedničkim nabavkama naoružanja i vojne opreme, kao i mogućnost učešća crnogorskih firmi, koje su kodifikovale svoje proizvode, na tenderima koji se sprovode za potrebe Alijanse”, kaže se u saopštenju.

Konferenciju je održana u formatu 28 članica Alijanse i Crna Gora.

Bonus video: