Bošković se pred izbore sjetio vojnih veterana bez krova nad glavom

Remorker, koji je izgrađen 1989. godine, u tri navrata je izvršavao zadatke u inostranim vodama i to 2005. godine u zajedničkoj pomorskoj vježbi sa RM Italije pod nazivom „Zajednički horizont“, dva puta u sastavu grupe „ADRION“, 2009. godine, u rejonu luke Drač, u Albaniji i 2010. godine, u rejonu Tarantskog zaliva u Italiji
72 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, posjeta Bijela, Pristan, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, posjeta Bijela, Pristan, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 03.05.2017. 10:24h

Ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić obišli su utorak pučinski remorker PR-41 "Orada" koji je na dokovanju u brodogradilištu Bijela, te skladište ubojnih sredstava Sasovići iznad Zelenike i skladište minsko-eksplozivnih sredstava Pristan na Luštici, saopteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Oba skladišta inače, nalaze se na teritoriji Opštine Herceg Novi u kojoj se u nedjelju 7. maja održavaju lokalni izbori.

"Ministar i načelnik Generalštaba upoznali su se sa remontnim radovima koji se trenutno izvode na pučinskom remorkeru PR-41, a koji je namijenjen i opremljen za spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara na moru", stoji u saopštenju uz napomenu daje "Orada" izgrađena 1989.godine u Beogradu, do sada u tri navrata izvršavala zadatke u inostranim vodama.

Pučinski remorker MVCG bi je angažovan 2005. godine u pomorskoj vježbi sa RM Italije pod nazivom "Zajednički horizont", te dva puta u sastavu grupe "ADRION", 2009. godine, u rejonu luke Drač, u Albaniji i 2010. godine, u rejonu Tarantskog zaliva u Italiji.

Bošković i general-potpukovnik Jokić upoznali su se i sa uslovima skladištenja ubojnih sredstava i minsko-eksplozivnih sredstava u skladištima Mornarice VCG Sasovići i Pristan i kako se ističe, "sagledali načine unapređenja tih uslova u cilju povećanja bezbjednosti."

U skladištu Sasovići 2006. godine bilo je smješteno 1.014 tona ubojnih sredstava, dok je sada smješteno 362,41 tone. U skladištu Pristan je količina od 1.064,70 tona iz 2006. godine smanjena na 677,63 tona minsko-ekplozivnih sredstava. Dio tog naoružanja predviđen za uništavanje kroz program NATO Trust Fonda.

Iz Ministarstva odbrane su naveli da se tokom posjete Herceg Novom Bošković sastao i sa članovima NVO "Udruženje vojnih beskućnika".

"Tom prilikom ministar Bošković je iskazao razumijevanje za zahtjeve vojnih penzionera i naglasio da je Ministarstvo odbrane, kao i do sada, otvoreno za razgovore i saradnju sa vojnim penzionerima. On je istakao da će Ministarstvo odbrane, u skladu sa zakonskim okvirima, nastojati da rješava njihove stambene potrebe, kao i pitanja koja se tiču udovica vojnih penzionera, a u cilju unapređenja njihovog životnog standarda", stoji u saopštenju uz napomenu da ta NVO ima oko 60 članova.

Predsjednik "Udruženja vojnih beskućnika" Dragomir Rajačić izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra odbrane i "podrškom za pronalaženje rješenja za probleme sa kojima se suočavaju vojni penzioneri, ne samo iz Herceg Novog, već i iz ostalih opština u Crnoj Gori".

"Sastanak sa NVO "Udruženje vojnih beskućnika" predstavlja nastavak dosadašnje saradnje koju su Ministarstvo odbrane i lokalna samouprava imali u prethodnom periodu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: