Šimrak: Oni koji Mamulom vraćaju lične dugove treba da se stide pred precima

Predvođeni nosiocem liste Draganom Šimrakom građani su simbolično položili cvijeće u akvatorijum ostrva Lastavica za sve rodoljube koje su fašisti u Drugom svjetskom ratu zatočili i ubili
56 pregleda 2 komentar(a)
SDP URA VAZDA, Foto: SDP-URA VAZDA
SDP URA VAZDA, Foto: SDP-URA VAZDA
Ažurirano: 01.05.2017. 12:54h

Koalicija SDP URA - Vazda organizovala je danas posjetu ostrvu Lastavica na kojoj se nalazi tvrđava Mamula.

Predvođeni nosiocem liste Draganom Šimrakom građani su simbolično položili cvijeće u akvatorijum ostrva Lastavica za sve rodoljube koje su fašisti u Drugom svjetskom ratu zatočili i ubili.

U obraćanju građanima, pristiglim sa više manjih brodića, na ulazu u tvrđavu Šimrak je između ostalog istakao:

“Danas smo na Mamuli iz dva razloga. Prvi je da se još jednom poklonimo sjenima mučenika koji su platili visoku cijenu ljubavi prema slobodi i Crnoj Gori. Zatvoreni, mučeni i ponižavani uspjeli su da u srcima sačuvaju luču slobode i ponosa. Luču koja se sa hiljadama takvih širom Crne Gore razbuktala u plamen koji je osvijetlio put u bolje sjutra. Osjetili smo se obaveznim zbog njih, ali i zbog sebe. Vi ste svjedoci da mi ovih dana takođe doživljavamo progon i vrijeđanje i to opet zbog neizmjerne ljubavi prema Crnoj Gori i njenoj slobodi. Plaćamo visoku cijenu našeg ubjeđenja da Crna Gora može postojati samo kao uspravna i gorda. Za nas je Crna Gora sinonim za slobodu i ponos. Osvrnimo se oko sebe i zapitajmo da li je ovo to zašto smo se borili svih ovih godina. Nije. Crna Gora je poharana, rasprodata u bezcijenje, posvađana. To nije bio naš san ni san onih čijim se sjenima danas klanjamo”, kazao je Šimrak.

“Drugi razlog je to što je ovo možda poslednji put da slobodno stupamo na Mamulu. Prodata neznancima, namijenjena njihovoj zabavi i uživanju postaće nedostupna crnogorskim građanima. Zapitajmo se da li smo stvarno toliko beznadežno potonuli, vođeni sumanutom politikom vlastitog bogaćenja i rasipanja, da moramo prodavati sve pa i najsvjetlije trenutke naše prošlosti. Prodali bi oni i Sutjesku i Neretvu, i sva krvava mjesta na kojima su sanjari davali sve za slobodu i ponos našeg naroda, da su im kojim slučajem bliži. Mjesta na kojima su dajući živote podizali biljege, kao opomene nekim budućim generacijama, i ličnim primjerom pokazivali da i najmani dio domovine nema cijenu," dodao je on.

"Na kraju vas molim da mi ne zamjerite zbog uzburkanih emocija u ovom času, jer na Mamuli su robijali i bili mučeni članovi moje najuže familije. Oni koji su od Mamule napravili monetu za potkusurivanje ličnih dugova treba da se stide pred precima. Počivajte u miru mučenici Mamule, a mi ćemo pokušati da slijedimo put koji je vaša luča obasjala”, poručio je Dragan Šimrak.

Bonus video: