Knežević: Građane će članstvo u NATO koštati 70 miliona godišnje

Ako Bošković „dobije naređenje da u neku od vojnih misija pošalje bataljon crnogorskih vojnika, onda bi izdaci za članstvo, uz već postojeći 81 milion, iznosili najmanje 220 miliona eura, i to bi tada bila čak najveća potrošačka jedinica u Budžetu“
54 pregleda 0 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.04.2017. 14:34h

Crnogorske građane će članstvo u NATO godišnje koštati 70 miliona eura, i ta stavka će biti peta potrošačka jedinica u Budžetu, saopštio je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP).

Ministar odbrane Predrag Bošković je, komentarišući tvrdnje protivnika NATO integracija o ekstremnim troškovima članstva u Alijansi, kazao da godišnja članarina od 450 hiljada eura znači da će svakog građanina Crne Gore ono koštati 72 centa na godišnjem nivou.

U reagovanju DNP-a se navodi da ta izjava Boškovića predstavlja „blijed, uličarski pokušaj ismijavanja zdravog razuma, i dokaz da je na djelu najstrašnija gebelsovska propaganda promovisanja izdaje kao patriotskog čina“.

„Na godišnjem nivou, crnogorske građane će članstvo u NATO koštati 70 miliona eura, i ta stavka će biti peta potrošačka jedinica nakon ministarstava prosvjete, finansija, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova“, kazao je Knežević.

Prema njihovim riječima, ako se tome doda iznos od 11 miliona eura, koje se na godišnjem nivou troše za 44 crnogorska vojnika u Avganistanu, onda se dolazi do iznosa od 81 miliona, tako da izdaci za NATO postaju treća potrošačka jedinica.

„A ukoliko NATO bude tražio, kao što je to Jens Stoltenberg i najavio, da Crna Gora pošalje bataljon u Avganistan, a to je minimum 600 vojnika, onda bi ta misija crnogorske građane koštala dodatnih 150 miliona eura“, tvrdi Knežević.

Kako je naveo, ako Bošković „dobije naređenje da u neku od vojnih misija pošalje bataljon crnogorskih vojnika, onda bi izdaci za članstvo, uz već postojeći 81 milion, iznosili najmanje 220 miliona eura, i to bi tada bila čak najveća potrošačka jedinica u Budžetu“.

Knežević kao poređenje navodi da sva socijalna davanja, bez naknada za majke, iznose oko 60 miliona eura, a fiksni izdatak za NATO, bez vojnih misija, 70 miliona. „Pritom još imamo i najave smanjenja socijalnih izdataka. Dakle, njihovim smanjenjem bi se upravo i popunjavali izdaci za NATO“.

„Zato klasične tlapnje Boškovića o benefitima učlanjenja u NATO nijesu ništa drugo do jeftini trik manipulisanja s javnošću, posebno ako se ima u vidu da je odluka o ratifikaciji protokola donesena u Sinđinom polupraznom parlamentu, koji je kukavički pobjegao od referenduma, i na taj način pokazao da je većina građana protiv učlanjenja u NATO“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: