Bošković tvrdi: Članstvo u NATO košta svakog građanina 72 centa godišnje

Bošković očekuje da će i Rusija, koja se otvoreno protivi crnogorskom članstvu u NATO, vremenom prihvatiti da je Crna Gora suverena država koja slijedi svoje nacionalne interese
56 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, posjeta Fregata, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković, posjeta Fregata, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.04.2017. 13:54h

Ministar odbrane Predrag Bošković smatra da je jučerašnje usvajanje Predloga zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora u Skupštini Crne Gore, kojim se stiču uslovi za učlanjenje naše zemlje u NATO, istorijski trenutak za sve crnogorske građane.

On je, gostujući na RTCG kazao da članstvo u Alijansi garantuje regionu Zapadnog Balkana stabilnost, a Crnoj Gori sigurnost i dugovječnost.

“Ovaj region je istorijski veoma turbulentan. Meni ostaje da poželim da i ostale zemlje Zapadnog Balkana koje još nisu dostigle taj stepen odlučnosti, krenu ka NATO integracijama i postanu dio Alijanse, jer su stalni sukobi stavili ovaj region u zapećak evropske civilizacije”, naglasio je Bošković.

Govoreći o prednostima i benefitima članstva on je kazao da, pored ekonomskih, ima i onih koje se ne mogu novcem izmjeriti, poput iskustava koja se stiču radom u NATO komandama, ili učešćem u međunarodnim misijama i operacijama, što je od izuzetnog značaja za razvoj sposobnosti Vojske Crne Gore. “Današnje sposobnosti pripadnika Vojske Crne Gore neuporedive su sa nivoom iz 2006. godine i vremenom kada smo krenuli u NATO integracije”, istakao je Bošković. Komentarišući tvrdnje protivnika NATO integracija o ekstremnim troškovima članstva u Alijansi, on je precizirao da godišnja članarina od 450 hiljada eura znači da će svakog građanina Crne Gore ono koštati 72 centa na godišnjem nivou. Bošković očekuje da će i Rusija, koja se otvoreno protivi crnogorskom članstvu u NATO, vremenom prihvatiti da je Crna Gora suverena država koja slijedi svoje nacionalne interese i interese svojih građana.

Bonus video: