Rusija: Duboko žalimo zbog odluke Crne Gore da se pridruži NATO-u

Jednoglasnom odlukom svih 46 prisutnih poslanika, Skupština Crne Gore je izglasala odluku o ulasku Crne Gore u NATO
76 pregleda 177 komentar(a)
NATO, Crna Gora
NATO, Crna Gora
Ažurirano: 28.04.2017. 17:32h

Moskva duboko žali zbog odluke Crne Gore da se pridruži NATO-u, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi TASS.

Jednoglasnom odlukom svih 46 prisutnih poslanika, Skupština Crne Gore je izglasala odluku o ulasku Crne Gore u NATO.

Oni su kazali da crnogorske vlasti nijesu poslušale glas razuma.

"Duboko žalimo zbog odluke crnogorskih zvaničnika i njihovih zapadnih pokrovitelja da ne poslušaju glas razuma. Usvjanje zakona o pitanjima sigurnosti države glasanjem na osnovu formalne većine bez pitanja stanovništva o tome, je kršenje demokratskih normi i načela. Uzimajući u obzir potencijal Crne Gore, NATO vjerovatno neće imati dodatnu vrijednost", saopštilo je rusko Ministarstvo.

Dodaje se da nakon ove odluke Rusija zadržava pravo da preduzme mjere u cilju zaštite svojih interesa i nacionalne sigurnosti.

Rusko ministarstvo smatra da oni koji su glasali za pridruživanje NATO-u, "pod plaštom navodne ruske prijetnje", preuzimaju odgovornost za posljedice, kako se navodi, "sprovođenja planova spoljnih sila koje teže da prodube postojeće linije razdvajanja u Evropi i na Balkanu, zabiju klin u prijateljske odnose Crnogoraca sa Srbima i Rusima, zasnovane na dubokim istorijskim tradicijama".

Navodi se da je ignorisana volja skoro polovine stanovništva zemlje koja se protivi ''prioritetu NATO-a'' u spoljnoj politici.

"Kakav cinizam mora biti, pa da se bez imalo stida izjavi da za takvu odluku nije potrebno mišljenje naroda, kako je to izjavio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović", ističe se u saopštenju.

Bonus video: