Pilot zarađuje više od Markovića

Manji koeficijent za obračun plata od pilota vladinog aviona imaju Ivan Brajović, Vesna Medenica i Ivica Stanković
613 pregleda 29 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.04.2017. 05:35h

Piloti koji upravljaju vladinim avionom imaće plate kao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a zarađivaće više od premijera Duška Markovića i predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

Odlukom o utvrđivanju koeficijenata za zaradu i dodatak na zaradu zaposlenih u Avio-servisu Generalnog sekretarijata Vlade, koju je vlada juče usvojila, prvom pilotu određen je koeficijent iz “grupe poslova A”, koji iznosi 29.44. Toliki je koeficijent za obračun Vujanovićeve plate, koji mjesečno prima 1.825 eura. U odluci se navodi da su koeficijenti promijenjeni zbog “obavljanja poslova koji zahtijevaju posebna znanja, vještine i kompetencije”.

Povećanjem koeficijenta kapetan, ili, kako se u Odluci navodi, samostalni savjetnik I, imaće veću platu od Markovića, Brajovića, predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i predsjednika Ustavnog suda Dragoljuba Draškovića, koji imaju koeficijent 27.60, odnosno čije se plate kreću oko 1.700 eura.

Kopilotima vladinog aviona, “learjet 45”, određen je koeficijent od 26.68, što znači da će im plate iznositi oko 1.650 eura i biti veće od zarada potpredsjednika Vlade i parlamenta.

Koeficijent od 24.84 za obračun zarada ima dispečer, što je identično koeficijentu potpredsjednika parlamenta i vlade. To znači da će dispečeri mjesečno zarađivati oko 1.550 eura. Niži koeficijent za obračun plate od dispečera imaju poslanici, čiji koeficijent 23.92, kao i ministri, sudije Ustavnog i Vrhovnog suda i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Odlukom koju je Vlada usvojila, aviomehaničarima u avio-servisu određen je koeficijent od 18.4, što znači da će zarađivati oko 1.140 eura mjesečno.

Na sajtu Generalnog sekretarijata Vlade nije objavljeno koliko pilota, kopilota, dispečera i aviomehaničara je zaposleno u Avio centru koji održava avion Vlade.

Bonus video: