Jonica: Spriječeno da građani Bara plaćaju 20 odsto viši porez

"Vrijednost stanova izgrađenih prije 20 godina se ovako fiktivno uvećava, iako na tržištu nikako ne mogu postići tu vrijednost", naveo je dr Srzentić
1 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Luka Zeković
Snežana Jonica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2017. 16:13h

Odbornici SO Bar jednoglasno su usvojili zaključke kojima od Vlade traži što hitniju izmjenu uredbe o metodologiji Monstatove izrade procjene tržišne vrijednosti novogradnje, odnosno utvrđivanje reprezentativnog uzorka. Time se do 30. maja prolongira razreza porez na nepokretnost, za koji bi po Monstatu osnovica bila prosječna cijena od 1.500 eura za kvadrat novogradnje u Baru.

Predlagač zaključaka Snežana Jonica (SNP) rekla je da je tako spriječeno da svi građani Bara plaćaju 20 posto viši porez na nepokretnost zbog samo tri stana „i to sva tri Zetagradnje“ koji su prodati po toj cijeni, iako je Monstat u 2016. zabilježio prodaju 24 stana u Baru.

"Nerealno je da kvadrat bude u Baru 1.500, a u Budvi ispod hiljadu eura. To je posljedica speciifične metodologije Monstata zbog koje ispaštaju građani", rekla je Jonica. Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić rekaoje da i pored zahtjeva Opštine Monstat nije saopštio kako se došlo do reprezentativnog uzorka za procjenu, na osnovu kojeg se donosi odluka sa značajnim posljedicama za građane Bara „koji trebaju da drugu godinu zaredom plate porez veći za 20 posto“. "Vrijednost stanova izgrađenih prije 20 godina se ovako fiktivno uvećava, iako na tržištu nikako ne mogu postići tu vrijednost", naveo je dr Srzentić. U komentaru podataka Monstata, Osman Subašić (SDP) je rekaoda su cijene gradnje kvadrata u Baru i Budvi 600 i 803 eura, ali, da je uređenje kvadrata u Baru 450 eura, a u Budvi 34 eura. "U Porto Montenegru nema cijene ispod 3-4.000 eura po kvadratu, a oni kažu 832 eura prosječna cijena u Tivtu. To znači da se jednostavno otvara ventil da se pravi vlasnik pojavljuje prvi put-on je pravi investitor, i ne plaća poreze na promet i na nepokretnosti, a onda je nagrađeni i za porez za imovinu. Volio bih da u Baru bude kvadrat 3-4 hiljade, ali, to je u Tivtu, a pripisuje se Baru. Ako se ovo analizira, moglo bi se reći i da je neko debelo zadužen da stvori ovakav pravni ambijent, i to u interesu samo onih koji kupuju luksuzne nekretnine", rekao je Subašić.

Mićo Orlandić (SD) je podržao konsenzus prema Vladi, uz ocjenu da se radi o neprincipijelnosti ili propustu onih koji su radili uredbu o metodologiji, „uzimajući samo novogradnju, a ne idruge parametre“ za procjenu vrijednosti. Savo Vujošević (DEMOS) je pitao zašto Monstat krije podatke na osnovu čega se došlo do procjene od 1.500 eura, „to stvara sumnju“. 18. sjednica SO prekinuta je popodne i biće nastavljena devetog maja.

Bonus video: