Marković: DF organizovao vašar neodgovorne opozicije, neka popiju neko pivo

Marković je kazao da očekuje da će se protesti, koji su već najavljeni i prijavljeni, odvijati u skladu sa standardima demokratije i zakonom
58 pregleda 22 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2017. 15:26h

Skup koji je Demokratski front organizovao danas u Murinu je vašar neodgovorne opozicije, ocijenio je premijer Duško Marković, i poručio da Crna Gora nepovratno ide ka ostvarenju cilja koji je definisala još 2006. godine na referendumu.

Učesnici takozvane alternativne sjednice Skupštine onoj koja treba da bude održana u petak na Cetinju, jednoglasno su danas u Murinu usvojili odluke o raspisivanju državnog referenduma o učlanjenju u NATO i demokratskom odgovoru na eventualnu "pravno nasilje na Cetinju."

Marković je rekao da je će u petak biti na Cetinju, i da će, kao predsjednik Vlade, predstaviti Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlanstkog ugovora i braniti njegova rješenja.

Marković je kazao da očekuje da će se protesti, koji su već najavljeni i prijavljeni, odvijati u skladu sa standardima demokratije i zakonom.

„U skladu sa tim i bezbjednosnom procjerom planira se i prisustvo snaga bezbjednosti, i vjerujem da će sve biti kako treba i kako dolikuje Crnoj Gori u ovako važnom, istorijskom trenutku“, rekao je Marković novinarima u parlamentu.

Na pitanje da prokomentariše alternativnu skupštinu koju je DF danas organizovao u Murinu, Marković je rekao da to nije skupština nego vašar neodgovorne opozicije.

„Nek se igraju skupštine, nek žive u svojim zabludama, Crna Gora nepovratno ide stazom koju je definisala još 2006. na referendumu“, kazao je Marković.

On je dodao da je Crna Gora taj put utvrdila i Deklaracijom o nezavisnosti i svojim strateškim dokumentima koji je svrstavaju na kolosjek NATO-a i Evropske unije.

„Dakle, neka igraju, neka proslavljaju, nek organizuju skupštine, pišu deklaracije, neka se zabavljaju, neka popiju neko pivo – Crna Gora ide svojim demokratskim putem ka ostvarenju svoga sna“, poručio je Marković.

Na pitanje da li je primjereno da politički subjekti i njihovi lideri komentarišu odluke Tužilaštva, Marković je rekao da je to državni organ i da može biti komentarisan za svoje odluke, sa političkog i laičkog aspekta.

„Važno je da konstatujemo da je Tužilaštvo slobodno, i da vrši svoja ovlašćenja u skladu sa zakonom. Kao što smo svi odgovorni pred zakonom, i da u slučaju kršenja zakona odgovaramo, tako je i Specijalno i svako tužilaštvo odgovorno za radnje koje preduzima prema građanima“, naveo je Marković.

Upitan da prokomentariše najnovije obračune kriminalnih klanova, on je rekao da nije realno očekivati da to prestane u jednom danu.

Prema njegovim riječima, borba sa kriminalom je konstantna, ne samo kada je u pitanju Crna Gora, nego čitav kontinent.

„Vidjeli smo da su prve aktivne i preventivne mjere Mnistarstva i policije dale rezultate, i da sada imamo malo mirniju i povoljniju situaciju“, rekao je Marković.

Kako je naveo, jučerašnji događaj u Herceg Novom je nastavak obračuna među kriminalnim organizacijama.

„Već sam imao sastanke i sa ministrom i sa rukovodstvom policije, i mi ćemo vidjeti na koji način dalje da unaprijedimo naš profesionalni rad i pronađemo najbolje odgovore da se ovakve situacije rjeđe događaju“, kazao je Marković.

On je rekao da je suprostavljanje kriminalu regionalna i šira borba.

„Ono što je sasvim izvjesno – neće nas pokolebati, ne mogu nas zaustaviti, i sasvim sigurno – pobijedićemo ih“, poručio je Marković.

Na pitanje kakva će biti odluka Vlade u vezi sa naknadama za majke, Marković je podsjetio da je Ustavni sud te odredbe zakona proglasio neustavnim.

„Mi još nijesmo dobili to obrazloženje, očekujemo ga i nije u redu da spekulišemo sa mogućim rješenjima“, rekao je Marković.

On je poručio da Vlada neće „prekršiti legitimna očekivanja korisnica naknada koje su dovedene u zabludu pravnim nasiljem neodgovornih poslanika u parlamentu“.

„Predložićemo nove, stimulativne mjere za korisnike socijalnih davanja koje se tiču poboljšanja položaja roditelja i onih koji namjeravaju da šire svoja domaćinstva i doprinose natalitetu“, kazao je Marković.

On je najavio da će novi predlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti biti u skupštini do kraja maja, ili najkasnije do sredine juna.

Bonus video: