DPS: Učinak Marine Jočić jednak učinku DF - nasilje i širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti

"Ono što je iznenađujuće u vezi sa javno iznijetim stavovima poslanice DF-a o Albancima i Muslimanima je "mlaka" ili nikakva reakcija takozvanih "građanskih" partija koje su, u želji da izbjegnu polemiku sa DF-om, gotovo prećutale ovaj nacionalistički ispad Jočićke"
76 pregleda 53 komentar(a)
Žene DF, performans, Marina Jočić, Foto: Savo Prelević
Žene DF, performans, Marina Jočić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2017. 19:30h

Poslanica Marina Jočić je pravo lice Demokratskog fronta, koji bi trebalo da predstavlja u Skupštini Crne Gore, saopšteno je danas iz Demokratske partije socijalista (DPS)

Demokratska Crna Gora zatražila je 22 . aprila od DF i njegove članice iz Nove srpske demokratije (Nova) da se izvinu dvojici visokih zvaničnika partije zbog “nedopustivog” komentara poslanice Marine Jočić na račun njihove nacionalnosti i vjere. Komentarišući odluku pljevaljskog odbornika Nove Nikole Rovčanina da napusti partiju i pristupi Demokratama, Jočić je kazala da on ne bi, da je istinski srpski nacionalista, mogao preći u partiju u kojoj bi mu potpredsjednik bio musliman a predsjednik političkog savjeta Albanac.

DF je saopštio da se neće izvinjavati Demokratama zbog komentara poslanice Jočić.

"Njen dosadašnji učinak na mjestu poslanice jednak je učinku DF-a na državnom nivou – nasilje i širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Nije ni sjela u poslaničku klupu, ali je do sada stigla da udari u lice poslanicu DPS-a Martu Šćepanović i da svom bivšem kolegi iz DF-a Nikoli Rovčaninu prigovori što će mu u Demokratama novi šefovi biti Alabanac i Musliman. Sramotno, da sramotnije ne može biti. I to je sve po čemu će DF i Marina Jočić biti upamćeni u ovom sazivu crnogorskog Parlamenta, ali i u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Nipodaštavajući i uvrjedljivi stavovi DF-a prema nacionalnim manjinama odavno su poznati, još otkako su neki od njihovih lidera predvodili kolone ka Tuzima, sa namjerom da se „obračunaju“ sa građanima tog dijela Crne Gore i Podgorice. Ono što je iznenađujuće u vezi sa javno iznijetim stavovima poslanice DF-a o Albancima i Muslimanima je "mlaka" ili nikakva reakcija takozvanih "građanskih" partija koje su, u želji da izbjegnu polemiku sa DF-om, gotovo prećutale ovaj nacionalistički ispad Jočićke. Tim prije što poslanica DF-a svojim ispadom nije uvrijedila samo Demokrate, već i cijelu državu, njen građanski i multietnički duh i ustavna načela jednakosti", navodi se u saopštenju DPS.

Iz te partije su dodali da je svojim istupomm Marina Jočić demaskirala i priču o famoznoj "deklaraciji o pomirenju Srba i Bošnjaka" koja je dogovorena tokom posjete Andrije Mandića, Milana Kneževića i Orhana Šahmanovića Čečeniji.

"Sada je jasno kakav je zaista odnos rukovodstva DF-a prema manjinskim narodima, a Jočićka je to samo otvoreno saopštila. Status poslanika u Skupštini Crne Gore ne umanjuje odgovornost za javno izrečenu riječ i učinjena djela, ma od koga ona dolazila i ma kome bila upućena, pa makar i najljućem političkom protivniku, u što su se očigledno pretvorili DF i Demokrate. Sa druge strane, DPS će, kao i uvijek, ostati posvećena afirmaciji najvećeg bogatstva Crne Gore, njenog multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturnog sklada, bez obzira na političke razlike sa bilo kojom političkom partijom", zaključuje se u saopštenju DPS.

Bonus video: