Novska lista: Valorizovati hercegnovske tvrđave kojima se sada loše upravlja

“Stavljanjem tvrđava u turističku namjenu, i omogućavanje ubiranja novčanih sredstava za njihovo samoobnavljanje i punjenje budžeta opštine, jedan je od načina njihove valorizacije”, smatraju u Novskoj listi i ističu da takvih akvih dobrih primjera ima u neposrednom prekograničnom susjedstvu
89 pregleda 0 komentar(a)
forte mare, Foto: Slavica Kosić
forte mare, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.04.2017. 14:24h

Iz Novske liste misle da JUK „HERCEG FEST“, koji upravlja hercegnovskim tvrđavama, ne samo da nije opravdao očekivanja, “nego je ovom materijalnom dobru učinjena značajna i nepopravljiva šteta”. Ističu da su tvrđave koje su jedan od imidža Herceg Novog “potencijalno značajan resurs, a praktično neiskorišćen”.

“Svojevremeno, stavljanje svih hercegnovskih tvrđava pod ingerenciju JUK „Herceg fest“ njihovim nezainteresovanim, a i neznalačkim odnosom prema ovom našem blagu, značajno je doprinijelo njihovom urušavanju i propadanju. Upravljanje materijalnim dobrima nema nikakve veze sa manifestacijama kulture, poput pozorišta, bioskopa ili maskenbala.

Upravljanje tvrđavama: Kanli Kulom, Španjolom, Forte mare, forom Kobila (koji nije koristila Vojska SiCG do 2006. i drugima u zaleđu), takođe, zidinama i prolazima u starom gradu i na drugim mjestima, treba da budu pod ingerencijom ozbiljne lokalne službe, koja će imati svoj program rada i zadatke obnavljanja i stavljanja u funkciju, sa ciljem da se ova materijalna dobra privedu namjeni kao dio turističke ponude Herceg Novog”, navode u Novskoj listi.

Iz Novske liste konstajuju da u Herceg Novom ima više od pedeset inženjera arhitekture i građevinarstva, Klub arhitekata i RegionalnA kancelariju građevinskih inženjera pri Inženjerkoj Komori Crne Gore , koji svojim znanjem, mogu da daju značajan doprinos valorizovanju ideje obnavljanja tvrđava u hercegnovskoj opštini.

“Stavljanjem tvrđava u turističku namjenu, i omogućavanje ubiranja novčanih sredstava za njihovo samoobnavljanje i punjenje budžeta opštine, jedan je od načina njihove valorizacije”, smatraju u Novskoj listi i ističu da takvih akvih dobrih primjera ima u neposrednom prekograničnom susjedstvu.

“ Novska lista smatra da treba iskoristiti blizinu dobre prakse za dobrobit našeg grada i dobrobit naših građana. Takođe, uz pripremljene projekte sanacije i rekonstrukcije sredstva za realizaciju projekata obezbjediće se i korištenjem pristupnih fondova EU. I to će biti jedan od naših važnih zadataka u budućoj lokalnoj upravi”.

Bonus video: