Milićevih 100 hiljada čeka bolja vremena

Više izvora tvrdi da inicijativa nije podnijeta jer Milić nije uspio da prikupi potreban broj potpisa
130 pregleda 30 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2017. 05:18h

Socijalistička narodna partija (SNP), iako je sakupila više od 100.000 potpisa, odlučila je da ne podnosi inicijativu za održavanje referenduma o članstvu Crne Gore u NATO prije sljedeće godine.

“Posebno poštujući činjenicu da su, bez ikakvog vida pritiska, građani Crne Gore sa biračkim pravom podržali Inicijativu SNP-a, smatramo da je prethodno potrebno vratiti legitimitet parlamentu, pa tek onda istu dati u proceduru koja je predviđena Ustavom Crne Gore. Dakle, ne želimo da svojom inicijativom dajemo legitimitet trenutnom parlamentu koji ga je izgubio kroz aferu 'državni udar',” saopšteno je “Vijestima” iz stranke Srđana Milića.

Odluka o prijemu trebalo bi da bude donijeta u Skupštini Crne Gore 28. aprila, a očekuje se da će postati punopravna članica ili na Samitu NATO-a krajem maja ili početkom juna.

Međutim, više sagovornika “Vijesti” bliskih SNP-u kazalo je da razlog zašto inicijativa nije podnijeta leži u tome da Milić nije uspio da prikupi neophodan broj potpisa.

Prema Ustavu Crne Gore, inicijativu za održavanje referendum mogu podnijeti predsjednik države, Vlada, najmanje 25 poslanika ili najmanje 10 odsto građana koji imaju biračko pravo.

“Mi iz SNP smo se odlučili za četvrti, onaj najdemokratskiji model za raspisivanje državnog referenduma, a to je deset odsto od ukupnog biračkog tijela, što je na 29. decembar (2015) iznosilo 52.806 potpisa”, kazao je Milić sredinom januara 2016. u intervjuu za RIA Novosti.

Na pitanje da li vjeruje da će vlasti pristati na referendum, Milić je kazao da neće da razmišlja o negativnom scenariju jer će broj prikupljenih potpisa, tvrdi, onemogućiti bilo kakvu opstrukciju od strane Vlade.

Pet mjeseci kasnije se pohvalio da je sakupio duplo više.

Inicijativa je pokrenuta 2015. u periodu kada je opozicija učestvovala u radu Skupštine. Iz SNP-a su kazali da su od toga tada odustali jer kolege iz opozicije nijesu podržale da to bude njihov zajednički predlog kao dio paketa za rješavanje tadašnje političke krize.

Iz SNP-a smatraju da opozicija treba zajedno da zatraži da ne kasnije od proljeća 2018. budu održani novi parlamentarni izbori i referendum o članstvu. Na proljeće se održavaju predsjednički izbori.

Bonus video: