Odnosi Crne Gore i NATO-a počeli 2006. godine

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir (PZM)
10 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 23.04.2017. 12:58h

Crnogorski parlament razmatraće u petak Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir (PZM).

Nakon što je ostvaren vidljiv napredak kroz Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), Crna Gora je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Alijanse u decembru 2009. dobila poziv za Akcioni plan za članstvo (MAP), mehanizam koji se dodjeljuje državama partnerima koje imaju aspiracije da postanu punopravne članice NATO-a.

MAP je, kako se navodi, predstavljao jasno priznanje za ostvareni napredak koji je odredio okvir za dalje reforme Crne Gore na putu evroatlanske integracije.

Ulazeći u novu fazu odnosa sa NATO-om, Crna Gora je pristupila izradi Godišnjih nacionalnih akcionih planova (ANP), koji predsatvljaju mehanizam praćenja napretka države u sprovođenju reformi i prošla kroz pet ciklusa MAP-a.

NATO je, kako navode iz Vlade, prepoznavao napredak Crne Gore u kontinuitetu što je potvrđeno i deklaracijom sa Samitu u Lisabonu 2010. i deklaracijom sa Samita u Čikagu, 2012.

Crna Gora se u junu 2014. godine „našla pred vratima“ NATO-a kada su ministri vanjskih poslova Alijanse odlučili da pokrenu intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom sa obavezom da do kraja 2015. razmotre da li su zadovoljeni uslovi za upućivanje poziva za članstvo.

Ova odluka je potvrđena na samitu u Velsu u septembru 2014, čime je Alijansa napravila presedan u sporvođenju politike otvorenih vrata i prvi put jednoj državi dodijelila poseban status odlukom da se o članstvu Crne Gore odlučuje između dva samita.

Period razgovora sa Alijansom je, kako ističu iz Vlade, iskorišćen za jačanje dinamike reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti, vladavini prava i jačanju podrške javnog mnjenja. To je rezultiralo pozitivnom ishodom Ministarskog samita NATO-a, 2. decembra 2015. godine, kada je Crnoj Gori upućen poziv za članstvo u NATO.

Nakon formalnog poziva za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore sa NATO-om, sredinom februara 2016. godine, u Briselu su uspješno završeni pristupni pregovori.

Time su se stekli uslovi za pripremanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u koji je potpisan na Ministarskom sastanku 19. maja 2016. godine, od ministara, iako je bila uobičajena praksa da ovakve protokole potpisuju ambasadori.

Činom potpisivanja Protokola stekli su se uslovi da Crna Gora kao pozvana država učestvuje na svim sastancima NATO-a, a prvi put u torn svojstvu i na samitu NATO-a u Varšavi.

“Uporedo sa procesom potvrdivanja Pristupnog protokola u nacionalnim parlamentima država elanica NATO-a, Crna Gora će i u narednom periodu biti u potpunosti posveeena reformskim aktivnosti-ma u ključnim oblastima, sa posebnim akcentom na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i podršku javnog mnjenja”, ističu iz Vlade.

Nakon potvrđivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u od svih država članica Alijanse, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi ovoj Organizaciji, deponovanjem svog instrumenta potvrdivanja Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar ovog Ugovora.

Bonus video: