Demos: Murino nije za političko pucanje, još manje za politički šenluk

"Murino je simbol nevinog stradanja od NATO bombi i tako će ostati", poručili su iz Demosa
69 pregleda 47 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 22.04.2017. 06:37h

Demos ne smatra da je organizovanje narodnog sabora u Murini primjeren skup iza kojega treba da stoje politički subjekti opozicije, saopšteno je iz te partije.

Demokratski front pozvao je juče lidere opozicionih partija, osim Socijaldemokratske (SDP), da prisustvuju narodnom saboru koji će taj politički savez organizovati u srijedu u Murinu, kao alternativu sjednici parlamenta na Cetinju na kojoj će biti donijeta odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO. Funkcioner Demokratskog Fronta, Milan Knežević, kazao je juče da je javni poziv upućen liderima Demosa, Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA – Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću, Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, kao i poslanicima tih partija.

"Murino je simbol nevinog stradanja od NATO bombi i tako će ostati. Valjda ćemo se svi složiti da Murino nije za političko pucanje, još manje za politički šenluk. Niko nema obavezu da zove Demos na bilo koji skup u svojoj organizaciji i po svojim pravilima niti da nam pokazuju put do mjesta koja držimo u svom istorijskom pamćenju. Nemaju ni obavezu, ni pravo jer prethodno nisu pokazali nikakvu želju da se dogovorimo oko načina i mjesta zajedničkog odgovora neprimjerenoj sjednici krnjeg parlamenta na Cetinju, na kojoj će se gradjanima doslovce zabraniti da odluče svojom voljom, na referendumu o NATO integraciji", istakli su iz Demosa.

Iz te partije su dodali da put do Murina znaju i sami i biće tamo ali ne kada im se ultimativno naredi od bilo koga, nekoliko dana prije cetinjske Skupštine, već onda kada procjene i to zajedno sa svim prijateljima koji su poštovaoci murinskih žrtava i prava građana da odlučuju o svojoj sudbini.

"Naše protivljenje uguravanju Crne Gore u NATO kroz nelegitimni parlament neće ocjenjivati iskrenim ili neiskrenim niko iz opozicije ili vlasti. Predlažemo da svako upristoji javnu retoriku, da prvo pogleda u svoje političko dvorište, da u opoziciji doprinesemo medjusobnom poštovanju, da dijelujemo osmišljenjim i ravnopravnim zajedničkim akcijama. Demos ne želi ni jedan politički poen u susret izborima u Novom. Pogotovo što znamo vrlo dobro da niko nema pravo da nam prigovara dosljednost jer smo od osnivanja na strani većinske Crne Gore koja traži referendum o NATO", navodi se u saopštenju Demosa.

Građanski pokret URA je juče saopštio da neće učestvovati u anti-NATO protestima, kazala je potpredsjednica te partije, Suada Zoronjić, i ocijenila da je sistem kolektivne bezbjednosti potreban Crnoj Gori u postojećim okvirima globalnih odnosa zbog sigurnosti.

Bonus video: