Novska lista: Otimanje ingerencija lokalnih samouprava

Poručuju da će se Novska lista boriti da se o interesima i razvojnim planovima naše opštine odlučuje u Herceg Novom
51 pregleda 1 komentar(a)
Novska lista, Foto: Slavica Kosić
Novska lista, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.04.2017. 13:35h

Iz Novske liste tvrde da je u toku pokušaj “neprihvatljive centralizacije državne vlasti i otimanje ingerencija lokalnih samouprava, bez ikakve reakcije dosadašnjih lokalnih vlasti sa centralama u Podgorici”.

“Po novom zakonu o sudovima Herceg Novi gubi instituciju Osnovnog suda, a nadležnost će biti u Nikšiću. Ta činjenica vođenja sudskih sporova daleko od našeg grada prouzrokovaće brojne probleme našim građanima, kako finansijske prirode zbog drastično povećanih troškova, od putovanja na ročišta, do usluga advokata, tako i pravne prirode”, navodi se u saopštenju Novske liste.

Ističu da će se Novska lista boriti da Osnovni sud u Herceg Novom zadrži svoju funkciju.

“Predlog novog zakona o izgradnji koji je pred usvajanjem, takođe ukida nadležnost lokalne uprave nad planiranjem i izgradnjom grada. Sistemom centralizacije nadležnost nad planiranjem i izgradnjom prenosi se na Ministarstvo održivog razvoja, odnosno u Podgoricu. U budućnosti, građani Herceg Novog moraće za sve urbanističko-tehničke uslove i dozvole da idu u Podgoricu, a Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo odlučivaće o tome šta je interes i razvojni program naše opštine u pogledu izgradnje”, pojašnjavaju u Novskoj listi-.

Poručuju da će se Novska lista boriti da se o interesima i razvojnim planovima naše opštine odlučuje ovdje, u Herceg Novom. “Borićemo se da o svim klučnim pitanjima za razvoj grada pitaju građani Novog, a ne državna administracija”.

Bonus video: