Odbor za odbranu: Vojska dostigla visoki stepen operativnih sposobnosti

“Nastavljen je proces razvoja vojnih sposobnosti kroz obuku i usvajanje NATO procedura i standarda, opremanje i modernizacija, u skladu sa smjernicama iz dugoročnog Plana razvoja odbrane i petim paketom partnerskih ciljeva", kazao je Bošković na sjednici Odbora
11 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Vojska Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.04.2017. 10:44h

Vojska Crne Gore (VCG) dostigla je visok stepen operativnih sposobnosti i interoperabilnosti, ocijenjeno je na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost na kojoj su podržani izvještaji o radu u upravnim oblastima Ministarstva odbrane i o stanju u VCG za prošlu godinu.

Odbor je podržao izradu prvog dugoročnog Plana razvoja odbrane od 2016. do 2025. godine, u skladu sa NATO odbrambenim planiranjem.

Odbor je konstatovao da je VCG dostigla visok stepen operativnih sposobnosti i interoperabilnosti, i ocijenio da su proces pristupanja Alijansi i deklarisanja snaga za buduće angažovanje u međunarodnim operacijama odraz značajnog truda Vojske prošle godine.

Odbor je podržao aktivnosti u vezi sa nalaženjem rješenja za lokaciju za poligon za gađanje artiljerijskim sistemima i većim kalibrima pješadijskog naoružanja.

Odbor je podržao i nastavak aktivnosti za nabavku helikoptera za ptorbe Vojske i savremenog radara za nadzor vazdušnog prostora u državi.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, rekao je da je Crna Gora nastavila usaglašavanje pravne legislative sa NATO u oblasti odbrane, donošenjem Zakona o izmjenaMA i dopunama Zakona o odbrani.

“Nastavljen je proces razvoja vojnih sposobnosti kroz obuku i usvajanje NATO procedura i standarda, opremanje i modernizacija, u skladu sa smjernicama iz dugoročnog Plana razvoja odbrane i petim paketom partnerskih ciljeva", kazao je Bošković na sjednici Odbora.

On je saopštio da je prošle godine u Ministarstvu i VCG zaposleno 67 osoba.

“Trenutno je na školovanju u vojnim visokoškolskim ustanovama u inostranstvu 31 kadet, a 2016. godine sedam kadeta je završilo vojne akademije”, naveo je Bošković.

On je kazao da je jedan od ključnih problema u socijalnom statusu zaposlenih u Ministarstvu i VCG rješavanje njihovog stambenog pitanja.

“Trenutno se u Ministarstvu i Vojsci nalazi potreba za 1.403 osobe za rješavanje stambenih potreba, od čega je 1.159 osoba koje nemaju stan i 244 osobe koje nemaju odgovarajući stan”, precizirao je Bošković.

Čavor Branko iz Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenio je da je realizovan veliki dio obaveza koji su planirani za 2016. godinu.

“Značajan je doprinos i Ministarstva i Vojske u pristupanju Crne Gore Alijansi”, naveo je Čavor.

Milorad Vuletić iz DPS-a smatra da su izvještaji dobro koncipirani i jasni.

On je ocijenio da je izvještaj o Vojsci za 2016. godinu “za svaku pohvalu”.

On je upitao Boškovića kako to da uniformisana lica, bilo da su pripadnici Vojske ili policije, tuže državu za dva do šest EUR, a sudski troškovi budu od 300 do 600 EUR, i da li se nešto preventivno uradilo po tom pitanju.

Bošković je rekao da je do sada plaćeno sudskih i advokatskih troškova sedam miliona i 270 hiljada.

“To nije obeštećenje, to je ono što je plaćeno mimo onoga što je trebalo da bude plaćeno kroz radne odnose”, naveo je Bošković, dodajući da je to dodatno opteretilo budžet.

Za prva tri mjeseca ove godine je, prema njegovim riječima, već plaćeno 200 hiljada EUR.

Predsjednik Odbora, Obrad Stanišić, naveo je da izvještaja Ministarstva i Vojske predstavljaju faktičku realizaciju onog što je urađeno prošle godine.

“Jeste malo atipično da u skoro izmijenjenom menadžmentu Ministarstva i Vojske ove izvještaje razmatramo, ali to je samo odraz kontinuiteta rada prethodnog i sadašnjeg menadžmenta”, kazao je Stanišić.

Bonus video: