Darmanović: Članstvo u NATO će osnažiti region

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je zahvalio na podršci koju Austrija pruža Crnoj Gori na putu ka evropskoj integraciji, kako na radnom tako i na ekspertskom nivou
7 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2017. 15:44h

Crna Gora je posvećena sprovođenju neophodnih reformi na unutrašnjem planu, poručio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, navodeći da će predstojeće članstvo u NATO biti u funkciji snaženja stabilnosti regiona.

Darmanović je danas boravio u radnoj posjeti Austriji gdje je razgovarao sa ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove, Sebastijanom Kurcom /Sebastian Kurz/.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je zahvalio na podršci koju Austrija pruža Crnoj Gori na putu ka evropskoj integraciji, kako na radnom tako i na ekspertskom nivou.

“Istakao je punu posvećenost Crne Gore sprovođenju neophodnih reformi na unutrašnjem planu uz očekivanje da će svaka zemlja i u narednom periodu biti ocjenjivana shodno svojim zaslugama i napretku. Naglasio je da će predstojeće članstvo Crne Gore u NATO biti u funkciji snaženja stabilnosti regiona”, navodi se u saopštenju.

Kurc je ponovio čvrstu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i istakao da je Zapadni Balkan visoko na listi prioriteta vanjske politike Austrije.

“Posvećenost austrijske spoljne politike regionu Zapadnog Balkana je posljedica tradicionalno dobrih istorijskih veza ali i ekonomske upućenosti na Region”, kazali su iz Ministarstva.

Saopšteno je da su se ministri saglasili da kvalitet bilateralnih odnosa potvrđuje sadržajna saradnja na polju odbrane, ekonomije, kulture, turizma i zaštite životne sredine.

“Konstatovano je da će sprovođenje aktivnosti u okviru potpisanog Akcionog plana Crna Gora – Austrija za 2017. doprinijeti produbljivanju saradnje u bilateralnim okvirima i nastavku frekventnog političkog dijaloga kroz realizaciju niza posjeta na visokom i radnom nivou. Dogovoreno je održavanje poslovnog foruma sa ciljem daljeg jačanja ekonomskih veza dvije države”, navode iz Ministarstva.

Na sastanku sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Nacionalnog vijeća (Donjeg doma) Parlamenta Jozefom Čapom (Josef Cap) i članovima Odbora, kao i sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelara Kerna Bernardom Vrabecom (Bernhard Wrabetz) razgovarano je o dešavanjima nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru prošle godine.

Kako je saopšteno, konstatovano je da je potrebno uložiti maksimalne napore za održavanje stabilnosti i bezbjednosti regiona.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i u kontekstu opšte bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu i izazova sa kojima se Evropska unija danas suočava.

Galerija

Bonus video: