Bura tek počela, sva opozicija trpi

Javna polemika samo je najava jačeg političkog konflikta partije i političkog saveza koji imaju slično biračko tijelo
82 pregleda 147 komentar(a)
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2017. 05:59h

Sukob između Demokrata i Demokratskog fronta uoči lokalnih izbora u Herceg Novom samo je najava jačeg političkog konflikta između pojedinačno najjače partije i najačeg političkog saveza koje imaju slično biračko tijelo.

Kampanja za parlamentarne izbore protekla je uglavnom bez javnog sukoba Demokrata i DF koji je ušao u, kako se ispostavilo, za njega politički profitabilan sukob sa koalicijom “Ključ”.

Međutim, rovovska borba na terenu u kojoj pokušavaju da biračima ogade one druge, izašla je na vidjelo nakon optužbi DF-a da su im Demokrate vrbovale funkcionere Nikolu Bajčetića, Bojana Krvavca i Nikolu Rovčanina, nudeći im visoke partijske funkcije, što je iz partije Alekse Bečića oštro dematovano. Uslijedilo je niz međusobnih optužbi u kojima jedni drugima mjere ko je veći opozicionar.

"Opoziciona talasanja se obično i intenziviraju uoči izbora u klasičnoj političkoj borbi za glasove. Tako i kod kampanje za izbore u Herceg Novom imamo sličnu situaciju onoj koja je počela da se razvija u Nikšiću. No, pošto su izbori u Nikšiću bojkotovani, automatski su i te “sjekire” zakopane do prve sljedeće prilike”, podsjeća direktorka Centra za građnsko obrazovanje(CGO) Daliborka Uljarević.

Jedan od osnovnih motiva, tvrdi više sagovornika “Vijesti” u neformalnim razgovorima, svojevremene najave DF-a da će učestvovati na izborima u Nikšiću, što je ostale u opoziciji ostavilo bez alternative, bila je upravo namjera da oslabe Demokrate. I dok je Nikšić tradicionalno uporište Fronta, sada je projekcija Demokrata da su jači u Herceg Novom. I jedni i drugi računaju na to da rezultat na lokalnom ima uticaj na snagu na državnom nivou.

Uljarević kaže da se dvije najjače opozicione grupacije bore za slično biračko tijelo, ali da je njihova pozicija u političkom spektrumu različita.

"Demokrate nastupaju kao rastuća snaga, sa strategijom samostalnog nastupa i okvirne podrške opozicionim inicijativama bez mnogo vjere u opoziciono jedinstvo i samim tim bez trošenja na takve inicijative, uz računicu da su im značajne prednosti što nemaju “bagaže” prošlosti i što su razvili široku mrežu na terenu. Na drugoj strani, DF je već stari igrač sa velikim oscilacijama u podršci javnosti i kontinuitetom kontroverzi, koji još uspijeva na izborima da drži vodeće mjesto, ali uz sve vidljiviju težnju da ostale u opoziciji marginalizuje ili stavi pod svoj kišobran”, kaže Uljarević.

Početnu prednost, smatra ona, imaju Demokrate, ali iz ovakvih sukoba niko ne izlazi bez rana.

“Uvijek je oštrija retorika mobilizirala i učvršćivala biračko tijelo partija, a DF suvereno vlada u tom domenu. No, Demokrate su dokazale da znaju da proizvedu iznenađenja, posebno kad su potcijenjeni”, dodaje ona.

Demokrate su u međuvremenu uspjele da se nametnu kao vodeće snage u Budvi i Kotoru, gdje imaju gradonačelnike iz svojih redova. Eventualna mogućnost da dobiju i trećeg gradonačelnika u Novom upalila je alarm i u DPS-u, čiji je lider Milo Đukanović, nedavno indirektno pozvao svoje aktiviste da ruše Demokrate na terenu. Mogućnost da preuzme ključne pozicije i u trećoj primorskoj opštini, ocjenjuje Uljarević, logično da ne prija ni Frontu, iako i sam učestvuje u vlasti sa Bečićevom partijom u Budvi i Kotoru.

“Za DF je zato sada važnije nego ikad da oni budu ta najjača snaga koja bi dobila najveći dio upravljačkih pozicija u Novom i time učvrstila svoj rejting. Ali, u ovom sukobu koji je načet u nikšićkom predvečerju, sada svjedočimo samo najavi bure koja se neće završiti na hercegnovskim hridima, DPS sigurno sa zadovoljstvom gleda na svaki opozicioni sukob jer to skreće pažnju od insistiranja na odgovornosti njihovih funkcionera, a samim tim im i pomaže da održe ili čak jačaju svoj uticaj”, zaključuje Uljarević.

Demos i SNP tek očekuju problemi

Ono što je dilema je kako će akutelni i potencijalni sukob DF-a i Demokrata uticati na manje partije koje gravitiraju biračkom tijelu ta dva subjekta, kao što su Demos ili SNP. Da li će se i ovdje pokazati tačnim pravilo da manji, koji se sa velikim naporom, bore za javni prostor i kvalitetne kadrove, uvijek stradaju u sukobu većih.

"Neće Demokrate i DF uzeti Demosu i SNP-u nikoga ko odatle ne želi da ide, ali je evidentno da su pred ove dvije partije teški i nezvjesni procesi unutrašnje konsolidacije i zadržavanja uticaja u opoziciji”, ocjenjuje Uljarević.

Bonus video: