NATO zbog izjave Rame zabrinut za bezbjednost Balkana

"NATO i drugi u međunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rješavanje problema u regionu se mora naći unutar samog Zapadnog Balkana", stavio je do znanja funkcioner u sjedištu Atlantskog saveza
6 komentar(a)
NATO Brisel, Foto: Shutterstock
NATO Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2017. 17:46h

NATO je danas izrazio "zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja bezbjednosnih prilika" na Zapadnom Balkanu i stavio do znanja da "snažno ohrabruje vođe u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja".

To je agenciji Beta u Briselu izjavio jedan zvaničnik u sjedištu NATO na molbu da se osvrne na izjavu albanskog premijera Edija Rame da bi Albanija mogla da se ujedini s Kosovom i da može doći do ratnih sukoba na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u Evropsku uniju.

"NATO i drugi u međunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rješavanje problema u regionu se mora naći unutar samog Zapadnog Balkana", stavio je do znanja funkcioner u sjedištu Atlantskog saveza.

"Stabilnost i bezbednost tog regiona su od koristi za stabilnost I bezbednost Evrope i otud će NATO", kako je naglasio, "održati svoje prisustvo, usredsređenost i angažovanje na Zapadnom Balkanu, uključujući našu misiju Kfor".

"Kfor će i dalje igrati svoju ulogu i davati podršku svim ljudima na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija", rekao je izvor NATO.

"Mi podržavamo", dodao je, "evro-atlantske težnje svih zemalja regiona, a demokratske vrijednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobri susjedski odnosi su od životne važnosti za regionalnu saradnju i stabilnost".

"Mi smatramo da oni koji to žele, imaju budućnost u evro-atlantskoj saradnji i integraciji, što će biti od koristi njihovim građanima, njihovim zemljama i cjelokupnoj evro-atlantskoj porodici", istakao je zvaničnik u sjedištu NATO.

Rama je u intervjuu evropskom izdanju američkog lista Politiko rekao da "ne vidi rat kao prvi scenario u regionu", ali je mišljenja da "stvari mogu da postanu istinski loše ako evropska perspektiva izblijedi".

Politiko je u komentaru Raminog intervjua upozorio da "mnogi strahuju da bi ujedinjenje Kosova i Albanije izazvalo novu buru na Balkanu, gdje je buknuo rat 1990-e…a Bosna i Makedonija bi posebno bile ranjive ako bi ponovo došlo do grabeža oko granica".

Bonus video: