Budvanske Demokrate smijenjenima iz TO: Budva više nije vaš poligon za krađu

Budvanske Demokrate tvrde da TOB unazad godinama uopšte ne obavlja poslove koji su joj Zakonom i Statutom dodijeljeni
188 pregleda 26 komentar(a)
Demokrate Budva, Foto: Demokrate
Demokrate Budva, Foto: Demokrate
Ažurirano: 17.04.2017. 09:46h

"S obzirom na to da se unazad nekoliko dana u medijima oglašavaju smjenjeni članovi IO TOB gospoda Vuković, Tičić i Radoman, odlazeća direktorica Budvanske rivijere gospođica Kažanegra (DPS), te gospodin Ivković (SD) ispred CTU-a reagujemo ispred OO Demokrate Budva, i to ne zbog odgovora pomenutoj gospodi već isključivo zbog šire javnosti. U Budvi ionako svi znaju o čemu se radi. Na početku da pojasnimo situaciju u TOB. Skupština TOB broji 20 članova plus Predsjednik Skupštine TOB, po funkciji je to Predsjednik Opštine. Do sada članovi su ispred Opštine Budva bili nekoliko sekretara sekretarijata i potpredsjednica Opštine u prošlom mandatu, direktor Vodovod i kanalizacija DOO, svi članovi DPS-a", navode iz budvanskih Demokrata.

Dodaju da su četiri turistička mjesta u Budvi - Petrovac, Sveti Stefan, Bečići i grad Budva delegirali po jednog predstavnika u Skupštinu TOB-a, koji su, kako navode, svi bili članovi i simpatizeri DPS-a.

"Pritom, predstavnik turističkog mjesta grad Budva (Stari grad) je predsjednik MZ Jaz?!! Predstavnik turističkog mjesta Sveti Stefan (DPS), do skoro direktor jednog opštinskog preduzeća na Skupštini nije znao da kaže ko ga je i po kojem osnovu delegirao u Skupštinu TOB-a. Po istom aršinu su delegirani predstavnici Bečića i Petrovca, pripadnost DPS-u je bila vrhunski kriterijum. Ostali su delegirani iz reda privrede u Budvi i tu ništa nije promijenjeno, svi su članovi isti. Što se tiče Izvršnog odbora, od 5 članova, četvoro su članovi DPS-a, a peti je bivši odbornik Pozitivne u lokalnom parlamentu koji je podržao DPS vlast u Budvi. Da budemo pošteni, jedan od njih nakon što više nije mogao da gleda lopovluk u TOB-u i dodjeljivanje enormnih suma poznatim firmama i pojedincima odlukama IO podnio je neopozivu ostavku u junu prošle godine, koja naravno nije konstatovana i od juna 2016-te godine do danas IO je radio sa četiri člana. Takođe, ni pojedini članovi IO na sjednici nisu znali da kažu ko ih je i po kojem osnovu instalirao na mjesta koja pokrivaju, samo je bilo bitno da su svi iz DPS-a i začaranog interesnog kruga koji upravlja turizmom Budve. Sada dolazimo do Nadzornog odbora, u kojem su sjedjeli pomenuta gospođica Kažanegra iz Budvanske rivijere (na listi DPS-a za lokalne izbore), bivša potpredsjednica Opštine, sada ministarka u Vladi (DPS) i bivša sekretarka za finansije u opštini Budva (DPS)."

Dodaju da je nakon njihovih ostavki TOB radila bez prijeko potrebnog Nadzornog odbora, koji kontroliše rad organizacije, trošenje novca građana i privrede.

"Kako se novac trošio u TOB-u znaju svi, pa čak i njihove kolege na državnom nivou (takođe, članovi DPS-a) su bili frapirani bahatošću svojstvenoj samo DPS-u Budva. Dovoljno je da samo navedemo da je nekadašnji predsjednik Opštine (DPS) bio na čelu organizacije, da mu je rođena sestra još uvijek aktuelna direktorica, da je njihov rođeni brat takođe radio u TOB-u, a da firma njegove (bratove) žene vodi knjige."

Budvanske Demokrate tvrde da TOB unazad godinama uopšte ne obavlja poslove koji su joj Zakonom i Statutom dodijeljeni, "već većinu poslova delegiraju kroz razne forme privatnim firmama, i to firmama njihovih najbližih prijatelja, kumova, rođaka itd."

"Firme koje su glavni partneri TOB-a godinama su Copyright doo (potpisan sporazum o priznanju krivice), Multimedia doo, Patent doo… U aranžmanima sa TOB-om, Opštinom Budva i javnim ustanovama u vlasništvu Opštine pomenute firme godinama, afirmišu seoski turizam u Budvi, „implementiraju savremene marketinške alate“, brendiraju, valorizuju, prave i štampaju promo materijale, zakupljuju medijski prostor, rade internet promociju, osmišljavaju autorska djela (koja se ne mogu vještačiti), rade almanahe i monografije, i još svašta nešto obavljaju za milionske iznose. Sve pomenute i još niz firmi imaju istog vlasnika, u nekima formalno, a u nekima se kriju iza drugih. Takođe, indikativno je da je potpisnik Sporazuma o priznanju krivice, nekadašnji vlasnik i Izvršni direktor Copyright-a bio do skoro zamjenik direktorice TOB-a, a da je njegova naslednica na čelu Copyright-a žena dojučerašnjeg predsjednika Izvršnog odbora TOB-a, takođe potpisnica Sporazuma o priznanju krivice", piše u reagovanju.

"Kada je zakazana Skupština TOB-a, članovi DPS-a iz Budve, kao i pojedinci iz „privrede“ su pokušali da „pritisnu“ neke od članova Skupštine da ne glasaju za smjene, želeći naravno da zadrže kontrolu nad TOB i milionskim budžetom. U tome su prednjačili pomenuta direktorica Budvanske rivijere Kažanegra, siva eminencija Budvanske rivijere i DPS-a Budva gospodin Rađenović (otac direktorice TOB-a), jedan od istaknutijih članova DPS-a Budva gospodin Ivanović (predložen za člana IO) i, naravno, gospodin Žarko Radulović, ispred „organizovane turističke privrede“. O gospodinu Raduloviću nećemo dalje, njegovi javni, a pogotovo antologijski nastupi na sudovima, naprasne amnezije i komitragična posipanja pepelom govore više nego što bi mi ikada mogli. Nakon što njihovi pozivi (i pozivi nekih drugih) nisu urodili plodom, i kada su shvatili da nemaju većinu u koju su bili sigurni počinje priča o pravnom nasilju itd. Inače, preglasani su sa od 14 do 16 glasova ZA od 21og člana Skupštine, kako za koju tačku, uglavnom je minimum bila dvotrećinska većina. Dakle, suočeni sa većinom sjednicu napuštaju predstavnici Budvanske rivijere (DPS, a vrlo brzo i SD), predstavnici CTU (SD), predstavnici JP Morsko Dobro (DPS) i predstavnici Montenegro stars (SD). Napuštajući sjednicu pozivaju i druge, međutim, niko ne ide za njima. Na kraju, pominjanje prava i pravnog nasilja od strane DPS Budva zvuči zaista komično. Gospodo, pomirite se sa činjenicom da Budva više nije vaš poligon za krađu", zaključuju Demokrate iz Budve.

Bonus video: