OPOZICIONE PARTIJE U MINUSU, OSLANJAJU SE NA KREDITE

Novi izbori vode u nova zaduživanja

Donacije su, kako zbog lošeg standarda građana, tako i od straha od represije, rezervisane samo za one najhrabrije, kaže Konatar
13 komentar(a)
Milutin Đukanović, Miloš Konatar
Milutin Đukanović, Miloš Konatar
Ažurirano: 17.04.2017. 05:48h

Opozicione partije koje su zbog parlamentarnih izbora godinu završile u minusu su u teškoj situaciji, a novi izbori bi značili i nova kreditna zaduženja, dok vlast radi sve da oteža opoziciji finansijsko stanje, poručuju iz URA i Demokratskog fronta.

Godišnji finansijski izvještaji koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije pokazali su da je veliki broj partija koje su učestvovale na parlamentarnim izborima, završio godinu sa finansijskim gubicima. Demokrate su prošlu godinu završile sa 248.658 eura gubitka, SDP je imao 122.177 gubitka, Građanski pokret URA 70.825 eura, a Demos je godinu završio sa gubitkom od 76.250 eura, dok je Demokratski front godinu završio u minusu od 679.705 eura. DF-u je Agencija blokirala i isplatu novca za rad zbog, kako su naveli, nepravilno iskazanih troškova. DPS, sa druge strane, posluje stabilno i u plusu je više od dva miliona eura. Parlament je, takođe, glasovima vladajuće koalicije umanjio iznos novca koji se iz državnog budžeta dodjeljuje partijama za rad.

Miloš Konatar iz URA kazao je za “Vijesti” da je dobiti zvaničnu donaciju od privatnih ili pravnih lica za većinu opozicionih partija, praktično nemoguća misija u neslobodnom društvu kakvo je naše. “Osim pomoći članova, simpatizera i prijatelja koji ličnim donacijama pomažu rad partija, prihodi iz državnog budžeta za većinu partija predstavljaju jedini ozbiljan izvor prihoda. Pri čemu treba imati u vidu da su sredstva iz budžeta namijenjena redovnom funkcionisanju političkih partija, a ne za kampanju” rekao je Konatar. On je dodao da “većina opozicionih partija nema tajne ili javne milionske donacije, niti paralelne budžete i crne fondove kao vladajući DPS, koja uz sve to koristi i neograničeno zloupotrebljava državne resurse u partijske svrhe”. “Osim DPS-a, državne resurse zloupotrebljavaju i svi njihovi politički sateliti”, rekao je on. Konatar je naveo da je razumljivo što su opozicione partije završile godinu u minusu. “Kreditna zaduženja su za opozicione partije praktično jedini način finansiranja izborne kampanje, što se u finansijskom smislu ne smatra prihodom već obavezom, dok se skoro sva sredstva iz kreditnih izvora prikazuju kao trošak u finansijskim izvještajima. Donacije za kampanju, ali i za redovan rad kako zbog lošeg životnog standarda građana, tako i od straha od represije rezervisana su samo za one najhrabrije i to u ukupnoj strukturi prihoda opozicionih partija čini dosta mali procenat”, naveo je Konatar.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović kazao je da je situacija u kojoj se nalaze opozicione partije teška. “Nama je blokirano 350.000 eura, ali na našu sreću, za izbore, što se tiče rezultata novac očigledno nije presudan, već ideologija i srce naših birača. Vlast radi sve da oteža finansijsko poslovanje DF-a, besprizornim metodama, pogotovo Agencija”, kazao je Đukanović. On i Konatar su saglasni da su novi krediti i zaduživanja jedini način da partije finansijski izguraju još jedne izbore. “Moraćemo izgurati finasijski. Pokušaćemo kreditima da obezbijedimo sredstva za elementarno funkcionisanje”, rekao je Đukanović. Konatar je naveo da o tome koliko je situacija za opozicione partije komplikovana govori podatak da je samo kreditno zaduženje najčešće moguće uz hipoteku na privatnu imovinu članova same partije. “Kreditna zaduženja predstavljaju jedini način za finansiranje izborne kampanje što prouzrokuje negativan poslovni rezultat u izbornim godinama, a što je i pokazala 2016. godina. Danas u Crnoj Gori imamo DPS koji sa svojim političkim satelitima zloupotrebljava državne resurse i koristi javne i tajne crne fondove za kampanju i većinu opozicionih partija koje teškom mukom i uz velike napore i odricanja svojih članova i simpatizera mogu finansirati svoju kampanju”, kazao je Konatar.

Demokrate se oslanjaju na volonterizam

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, kazao je da ta partija redovno izmiruje svoje obaveze prema svim povjeriocima i da se kampanja zasniva na volonterizmu. “Do sada nijesmo imali ni jedan jedini slučaj prinudne naplate od strane naših povjerilaca, jer se držimo dogovora onako kako to činimo od svog nastanka. Demokrate potpuno spremno čekaju ponovljene parlamentarne izbore, jer naš kreativni tim osmišljava i realizuje kampanju na potpuno volonterskoj osnovi. Sve što znamo i sve što umijemo poklanjamo Demokratama i usmjeravamo protiv DPS-a i njegovih satelita” kazao je Bogdanović.

Preporučujemo za Vas