Vlada uputila Skupštini Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o NATO

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse
22 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Twitter.com
Vlada Crne Gore, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 13.04.2017. 10:33h

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i uputila ga Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri.

Iz Vlade je poručeno da je evroatlantska integracija i članstvo u NATO-u od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore jedan od njenih strateških spoljnopolitičkih prioriteta.

"Poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese", navodi se na Vladinom Twitter profilu.

To je, kako je ocijenjeno, posebno važno imajući u vidu regionalni, ali i širi politički, ekonomski i bezbjednosni kontekst.

Protokol o pristupanju Crne Gore treba da ratifikuje Španija, dok u Holandiji treba da prođe zakonski rok za organizovanje eventualnog referenduma.

Ministri odbrane Predrag Bošković i vanjskih poslova Srđan Darmanović najavili su da bi Crna Gora mogla da učestvuje na Samitu NATO-a u maju kao punopravna članica, a da formalno bude primljena nakon toga.

Bonus video: