Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate kontrolišu pola državne kase

Kadrovi BS i SD, koji su na izborima osvojili ukupno 6,4 odsto glasova, upravljaju sa 40 odsto sredstava iz državnog budžeta
263 pregleda 38 komentar(a)
Milo Đukanović, Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2017. 05:24h

Izborom kadrova Bošnjačke stranke (BS), Eldina Mucovića i Hasima Dacića za predsjednike Odbora direktora Željezničkog prevoza, odnosno Željezničke infrastrukture, vladajuća koalicija je nastavila uhljebljavanje kadrova manjih članica, pri čemu se sve više uočava koliko su dobro profitirali Bošnjaci i Socijaldemokrate (SD).

Kadrovi te dvije partije, koje su na izborima u oktobru prošle godine osvojile ukupno 6,4 odsto glasova, upravljaju sa najamnje 40 odsto sredstava iz državnog budžeta.

"Očigledna je dramatična razlika između snage političkih partija i budžeta koji im je stavljen na raspolaganje. Bilo bi očekivano da stranke upravljaju dijelom budžeta koji je srazmjeran njihovoj političkoj snazi. Ovdje se stiče utisak kako se prilikom formiranja vlade i podjele resora nije vodilo računa o prirodnoj, odnosno srazmjernoj raspodjeli resora među koalicionim partnerima", kaže predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk.

Od budžeta koji iznosi nešto malo preko dvije milijarde eura, ministri i direktori fondova iz redova Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata upravljaju sa potrošnjom, prema gruboj računici, oko 800 miliona.

Tako član predsjedništva BS Kemal Purišić, kao ministar rada i socijalnog staranja, na raspolaganju ima oko 129 miliona eura, dok njegov partijski kolega, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković treba racionalno da potroši nešto oko 315 miliona eura.

Resor koji kontrolišu Socijaldemokrate, a koji ima najviše novca na raspolaganju, je zdravstvo. Na čelu Fonda zdravstva je Sead Čirgić, koji je zadužen za 196 miliona, kojim se pokrivaju svi troškovi u sistemu zdravstva, dok njegov partijski saborac, ministar zdravlja Kenan Hrapović upravlja sa još oko dva miliona eura. Ministarstvo prosvjete, koje vodi potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, na raspolaganju ima 146 miliona eura.

Socijaldemokrate su na čelu i nekih manjih potrošačkih jedinica, kao što je Skupština Crne Gore gdje predsjednik parlamenta Ivan Brajović i generalni sekretar Aleksandar Jovićević raspoređuju 10,3 miliona eura.

Zavod za školstvo gdje je nedavno za direktora imenovan Rešad Sijarić iz BS-a na raspolaganju ima 1,85 miliona eura.

Koalicioni ugovori DPS sa novim-starim partnerima nikada nisu bili dostupni javnosti. U prethodnoj koaliciji, Socijaldemokratska partija (SDP) je po dubini dobijala 20 odsto mjesta, pri čemu se morala postići i saglasnost za kadrovska rješenja u takozvana četiri velika resora - MUP, odbrana, vanjski poslovi i finansije.

U godišnjim izvještajima EK godinama stižu upozorenja da je politizovana administracija i zapošljavanje po partijskoj pripadnosti, koje upravo proističe iz ovakvog izbora rukovodećih kadrova, jedan od ključnih problema Crne Gore.

Daju plate za 24.000 zaposlenih

Upućeni tvrde da su čelnici DPS-a Milo Đukanović i Duško Marković, nakon oktobarskih dešavanja, bili primorani da brzo spakuju izvršnu vlast i da vjerovatno nisu razmišljali o finansijama koji će dati malim partnerima. Oni ukazujui na činjenicu da su to resori puni problema, što se trenutno vidi po dešavanjima u zdravstvenom sistemu. Muk je utiska da je za DPS bilo najvažnije da upravlja Ministarstvom finansija i da nije vodio računa o preuzimanju srazmjernog dijela budžeta u drugim ministarstvima i budžetskim potrošačima.

"Manjinske stranke su dobile na rasplaganje značajan politički resurs i potencijal, imajući u vidu da veličina budžeta obično ukazuje i na mogućnosti političke manipulacije kroz partijska zapošljavanja, javne nabavke i diskrecionu potrošnju”, kaže Muk.

Prema Planu reorganizacije javne uprave iz 2013. godine, jedinom dokumentu iz kojeg se može približno utvrditi broj onih koji primaju plate iz budžetu, u resorima kojima sada upravljaju kadrovi BS i Socijaldemokrata ima oko 24 hiljade zaposlenih. Tako je u prosvjeti tada radilo 13.669, zdravstvu 8.535, sektoru rada i socijalnog staranja 1.344, saobraćaju 174, Skupštini 249.

Bonus video: