Mekejn: Integracije Crne Gore u NATO i EU svijetla tačka u turbulentnom svijetu

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, naveo da je ratifikacija Protokola o pristupanju NATO-u i potpisivanje od strane predsjednika SAD-a Donalda Trampa verifikacija reformi koje je Crna Gora sprovodila prethodnih godina
76 komentar(a)
Džon Mekejn, Duško Marković, Foto: Gov.me
Džon Mekejn, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.04.2017. 16:12h

Ulazak Crne Gore u NATO i njena predstojeća integracija u EU su svijetla tačka u turbulentnim dešavanjima u svijetu, kazao je američki senator Džon Mekejn na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je zahvalio Mekejnu na njegovom ličnom doprinosu napretku u evroatlantskim integracijama i naglasio značajnu podršku ukupne američke administracije i američkog naroda "naporima da ostvarimo vizuju moderne Crne Gore".

Marković je, kako se dodaje, naveo da je ratifikacija Protokola o pristupanju NATO-u i potpisivanje od strane predsjednika SAD-a Donalda Trampa verifikacija reformi koje je Crna Gora sprovodila prethodnih godina.

"To je takođe i potvrda trajnog i održivog prijateljstva i partnerstva dvije države i dva naroda".

Konstatujući da će uskoro i u Skupštini Crne Gore biti završene procedure koje će omogućiti da naša država postane punopravna članica NATO-a, Marković je kazao da će Crna Gora u narednom periodu dalje raditi na ispunjavanju obaveza iz članstva u Alijansi.

"U prvom redu ispunjavanje obaveze za izdvajanja za odbranu od dva odsto BDP-a. Dodatno, jačaćemo institucije i snažiti administraciju te nastaviti mjere kojima će se smanjiti javni dug i deficit, ali neće ugroziti šanse za razvoj i ambijent privlačan za investicije", saopšteno je iz Vlade.

Govoreći o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori i "osvrćući se na pokušaj terorističkog akta iz oktobra prošle godine", Mekejn je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je "ponosan na rukovodstvo države i na bezbjednosne službe koje su dale pravovremen i adekvatan odgovor na ovaj izazov".

"Sagovornici su se saglasili da je situacija u regionu, u kontekstu bezbjednosti i stabilnosti, ozbiljna te da je za očuvanje mira i prosperiteta država važno da Evropska unija i SAD budu snažno prisutne na Zapadnom Balkanu. Premijer je ocijenio da vrata EU moraju biti otvorena za države aspirante jer je politika proširenja u suštini politika mira i stabilnosti na Balkanu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: