Đukanović: Trampov potpis ovjera izvjesne budućnosti Crne Gore

"To je i velika potvrda je Crna Gora prvu deceniju nezavisnosti odgovorno radila i napredovala na planu vlastite emancipacije, čuvajući stabilnost, unapređujući multietnički sklad, realizujući reforme koji su vodili ka usvajanju evropskih vrijednosti", kazao je Đukanović
9 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Slavica Kosić
Milo Đukanović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.04.2017. 15:04h

Predsjednik DPS Milo Đukanović je kazao da je potpis američkog predsjednika Donalda Trampa na protokol o pristupanju Crne Gore u članstvo u NATO, čime je završen proces ratifikacije u Sjedinjenim Američkim Državama, ovjera dogledne i izvjesne budućnost Crne Gore kao punopravne članice politički i vojno najmoćnije alijanse u istoriji ljudske civilizacije.

"To je i velika potvrda je Crna Gora prvu deceniju nezavisnosti odgovorno radila i napredovala na planu vlastite emancipacije, čuvajući stabilnost, unapređujući multietnički sklad, realizujući reforme koji su vodili ka usvajanju evropskih vrijednosti", kazao je Đukanović u Herceg Novom gdje je učestvovao na predstavljanju izborne liste DPS za lokalne izbore u tom gradu zakazane za 7. maj.

On je ustvrdio da je to istovremeno i poruka SAD da su dalje posvećene Balkanu i širenju NATO čija su vrata otvorena za sve druge zemlje zemlje Balkana i sve druge koje žele da se pridruže Alijansi.

"Ali i poruka protivnicima NATO, posebno onima koji ovdje interpretiraju politiku otpora širenju NATO. Riječ je, u najboljem slučaju o avanturistima, mešetarima i nacionalističkim opsjenarima koji misle da je dovoljno obući majicu sa likom Donalda Trampa vjerujući da će na taj način obezbijediti da SAD stane iza njihovih anticivilizacijskih projekata".

"Crna Gora se našla između Istoka i Zapada u zaoštrenim uslovima", kazao je Đukanović upitan da komentariše stav Rusije prema ulasku Crne Gore u NATO.

"Mislim da je važno da smo pokazali svoju odlučnost, svoje vizije da slijedimo put koji smo odabrali, naš nacionalni interes i istovremeno smo pokazali snagu da odbranimo te interese, pa makar se našli i na udaru tako moćne sile kao što je Rusija", kazao je Đukanović

Dodao je da je odlučnost NATO da nastavi širenje i ostavi otvorena vrata i za Crnu Goru i za druge zemlje koje ispune uslove istovremeno poruka trećim državama, uključujući i Rusiju, ili polazeći od Rusije "da niko nema pravo da limitira izbor budućnost svake države ili naroda, bio on malobrojan ili mnogobrojan, bila država mala ili velika ima pravo na izbor svoje budućnosti".

Bonus video: