Hauard: Crnogorskim članstvom NATO dobija kredibilnog partnera

Sa Hauard je danas razgovarao i načelnik Generalštaba VCG, general-potpukovnik Ljubiša Jokić, i upoznao je sa dostignućima u transformaciji i reformi Vojske i sektora odbrane, kao i o planovima za naredni period
10 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2017. 15:22h

Alijansa će članstvom Crne Gore dobiti kredibilnog partnera, ocijenila je komandant NATO Komande združenih snaga u Napulju (JFC), admiral Mišel Hauard, navodeći da je završetak procesa ratifikacije Protokola najbolja potvrda uspješno sprovedenih reformi u državi.

Delegacija NATO Komande združenih snaga u Napulju boravila je danas u posjeti Ministarstvu odbrane, a minstar Predrag Bošković zahvalio je Hauard na intenzivnoj podršci koju Komanda u Napulju pruža Crnoj Gori tokom procesa evroatlantskih integracija.

Bošković je, kako je saopšteno iz Miniistarstva, kazao da NATO članstvo za Crnu Goru predstavlja privilegiju. „Ali, to je i dodatna obaveza da nastavimo sa jačanjem sposobnosti, kako bismo bili spremni da adekvatno odgovorimo na predstojeće izazove, sudjelujemo u kreiranju i sprovođenju zajedničkih odluka i promovišemo demokratske principe i vrijednosti Alijanse“.

„Hauard je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je proces ratifikacije Protokla o pristupanju naše zemlje Alijansi u završnoj fazi, ocjenjujući da je to najbolja potvrda uspješno sprovedenih reformi u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ona je, dodaje se, pohvalila doprinos koji Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore (VCG) pružaju radu Komande u Napulju upućivanjem pripadnika VCG na pozicije unutar Komande.

„Ona je posebno ukazala na uložene napore i pozitivne rezultate u oblasti implementacije Rezolucije SB UN 1325 o postizanju rodne ravnopravnosti i unapređivanju položaja žena u Ministarstvu odbrane i VCG“, dodaje se u saopštenju.

Bošković i Hauard su ocijenili da će članstvom Crne Gore u NATO, Savez dobiti kredibilnog partnera koji će biti garant stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu i ukazali na značaj regionalne saradnje, uz ocjenu da jedino zajedničkim naporima i integracijama mogu biti očuvani mir i stabilnost u okruženju.

„Ministarstvo odbrane redovno, od 2009. godine, upućuje oficire VCG na rad u NATO Komandu u Napulju, prepoznajući njen strateški značaj“, podsjećaju iz tog Vladinog resora.

Sa Hauard je danas razgovarao i načelnik Generalštaba VCG, general-potpukovnik Ljubiša Jokić, i upoznao je sa dostignućima u transformaciji i reformi Vojske i sektora odbrane, kao i o planovima za naredni period.

„Hauard je ocijenila da je Crna Gora napravila značajan progres u procesu reforme Vojske i sistema odbrane i izrazila spremnost JFC-a da u potpunosti podrži dalji proces vojne integracije“, kaže se u saopštenju.

Hauard je, dodaje se, navela da su iskustva koja je Crna Gora stekla u procesu transformacije i reforme Vojske izuzetno dragocjena za NATO i poručila da očekuje da će ona biti podijeljena sa ostalim partnerskim zemljama sa kojima Alijansa blisko sarađuje.

Sagovornici su se saglasili da su partnerstvo i razmjena iskustava i informacija, u oblasti odbrane, najadekvatniji pristup u pripremi oružanih snaga za reagovanje na savremene bezbjednosne izazove.

Galerija

Bonus video: