Novoselu plata 1.400 eura: Sjednice nekad ne zakazuje mjesecima

Mjesto predsjednika parlamenta je bilo volonterska funkcija, ali je to izmijenjeno kada je Novosel prvi put sjeo u fotelju
0 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.04.2017. 20:08h

Predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel svakog mjeseca primi skoro tri puta veću zaradu od prosjeka u Crnoj Gori, iako održava u prosjeku jednu sjednicu lokalnog parlamenta na svaka dva mjeseca.

Novoselovim radom na čelu lokalnog parlamenta u Tivtu nezadovoljna je opozicija koja ima primjedbe na način kako on zakazuje i vodi sjednice, a u više navrata rezervu prema obimnom dnevnom redu koji Novosel stavlja na pojedinačna zasijedanja izražava i sama gradonačelnica Snežana Matijević (DPS).

Na čelo lokalnog parlamenta Novosel je sa mjesta gradonačelnika došao u maju prošle godine i od tada do danas održao je 11 sjednica. Sa izuzetkom prve dvije na kojima se glasalo samo o njegovom, odnosno izboru gradonačelnice Matijević, sve ostale sjednice imale su obiman dnevni red koji je rijetko kada „padao“ ispod brojke od 20 tačaka.

Novosel je pred Novu godinu uspostavio rekord zakazavši sjednicu sa čak 43 tačke dnevnog reda, ali je na kraju ipak od toga odustao i tako obiman materijal „podijelio“ na dvije sjednice, održane prije i nakon praznika. Poslije toga, u februaru predsjednik parlamenta nije našao za shodno da zakaže sjednicu iako se u međuvremenu već prikupilo dovoljno materijala o kojima su se morali izjašnjavati odbornici, pa je zato Novosel odbornike početkom marta opet „počastio“ sjednicom sa čak 35 tačaka.

Razlog da ponekad mjescima ne zakazuje sjednice SO, Novoselu svakako ne može biti spriječenost pojedinih odbornika vlasti da im prisustvuju jer vladajuća koalicija DPS-SD-HGI ima čak 21 od ukupno 33 odbornička mjesta u tivatskom parlamentu.

Ni tri nedjelje od kada su poslata, Novosel nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ smatra li ovakav način svog vođenja pralamenta dostojnim pozamašne plate i privilegija koje dobija na mjestu predsjednika SO.

Prema podacima sa sajta Opštine Novosel ima platu od 1.439 eura, plaćene račune mobilnog telefiona i pravo da 24 sata bez ograničenja koristi službeni automobil „reno megan“ za koji Opština plaća gorivo.

Mjesto predsjednika parlamenta u Tivtu je dugo godina bilo volonterska funkcija koja se nije plaćala, ali je to izmijenjeno kada je prije nekoliko godina Novosel prvi put zasjeo u tu fotelju, zamijenivši je onom opštinskog sekretara za finansije i budžet. I dok on ćuti o tome zašto sjednice SO ne zakazuje češće i sa manje obimnim dnevnim redom koji bi omogućio da se odbornici bolje pripreme za mnoge važne tačke o kojima odlučuju, u opoziciji nemaju dileme da Novosel to svjesno radi kako bi im što više suzio prostor za kritiku vlasti.

„Naravno, kada ne želite da se odbornici ozbiljno pozabave bitnim finansijskim i ostalim problemima koje Tivat ima i lošim potezima vlasti, vi onda namjerno ovako postupate - zakazujete tek po jednu sjendicu na mjesec, mjesec i po dana, natrpate dnevni red sa i do 40 tačaka, držite maratonske sjednice bez pauze, a odbornicima materijale šaljete pred sam istek zakonskog roka od sedam dana pred sjednicu. Povrh toga, potpuno nelogičnim rasporedom tačaka na dnevnom redu, namjerno iscrpljujete „protivnika“, umarajući odbornike kojima pažnja nužno popušta nakon 6-7 sati rada, pa onda uspijevate da bez rasprave i ogoljavanja pravih namjera vlasti pred građanima u direktnom radio-prenosu sjednice SO, provučete ono što DPS-SD-HGI koaliciji najviše odgovara“, kazao je odbornik Tivatske Akcije Miomir Abović.

Poslovnik služi da se obuzda opozicija

Odbornici opozicije imaju i primjedbe na način kojim Novosel rukovodi sjednicama parlamenta jer opozicionare često upozorava na navodna kršenja poslovnika i potrebu da se u diskusijama pridržavaju dnevnog reda, dok to po pravilu ne čini kada su njegove stranačke i koalicione kolege u pitanju. Opozicionari smatraju da Novosel ne poznaje ni Poslovnik o radu SO Tivat, zbog čega je Bokeški Forum nedavno i zvanično zatražio smjenu predsjednika SO. Novosel je naime, na sjednici 7. marta, oduzeo riječ odborniku i predsjedniku BF-a Andriji Petkoviću kada je ovaj, u raspravi oko usvajanja novog DUP-a Krašići, poimenično kao devastatore tamošnje obale, pomenuo guvernera CBCG Radoja Žugića i sina predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice Miloša Medenicu, a koji na obali u tom dijelu Tivta imaju luksuzne vile „na pjeni od mora“. On se tada pozvao na član 90. Poslovnika u kome međutim, nema ni pomena o navodnoj zabrani odbornicima da u skupštinskoj raspravi, navode imena ljudi koji ne prisustvuju sjednici. Novosel nije odgovorio ni na pitanje „Vijesti“ u konkretno kojem članu Poslovnika o radu SO Tivat jasno stoji odredba da odbornici tokom skupštinske rasprave, ne smiju poimenično pominjati osobe koje ne prisustvuju sjednici.

„Predsjednik parlamenta mora biti predsjednik svih odbornika i on mora da poznaje, bolje od svih drugih, Poslovnik o radu SO. Zbog toga pozivamo još jednom predstavnike vladajuće koalicije, da smijene sa ove dužnosti Ivana Novosela koji očigledno ne poznaje posao koji radi“, kazao je „Vijestima“ Andrija Petković.

Bonus video: