MUP: Pravovremeno obavještavamo o promjenama u biračkom spisku

MUP je, kako ističu, posredstvom Pošte Crne Gore, uputio pozive građanima u kojima je navedeno biračko mjesto na kojem glasaju, adresa biračkog mjesta, kao i broj pod kojim je birač upisan u birački spisak
97 pregleda 0 komentar(a)
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2018. 13:26h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ažurno i pravovremeno obavještava o svakoj promjeni u biračkom spisku koja se odnosi na upis birača, saopšteno je iz tog resora.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je u četvrtak da su od prošlih lokalnih izbora pa do zaključenja biračkog spiska, za predstojeće lokalne, u jedanaest crnogorskih opština promijenjeni podaci skoro polovini birača.

„O svakoj promjeni u biračkom spisku koja se odnosi na upis birača – izmjenu, dopunu ili ispravku nekog podatka o biraču, ili o promjeni biračkog mjesta na kojem birač glasa – MUP pisanim putem obavještava birača o izvršenoj promjeni“, navodi se u reagovanju MUP-a.

Oni su napomenuli da su izmjene u biračkom spisku nastale i zbog odluka lokalnih samouprava o određivanju ulica i naselja i izvršile promjene u nazivima naselja, ulica i mjesta.

„Tako je u Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada, promijenjen naziv naselja Golubovci u tri nova naselja (Anovi, Gošići i Golubovci), a naselju Cijevna promijenjen naziv u Donja Cijevna što proizvelo oko sedam hiljada promjena u biračkom spisku“, objasnili su iz MUP-a.

Oni su podsjetili da je cilju informisanja birača uspostavljen portal www.biraci.me, kao i call centar sa jedinstvenim brojem 19820, koji je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori, putem kojih građani mogu provjeriti da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasaju.

„Uvid u činjenicu upisa u birački spisak građani mogu izvršiti i lično, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), svakog radnog dana u prostorijama područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave“, naveli su iz MUP-a.

MUP je, kako dodaju, za predstojeće lokalne izbore, posredstvom Pošte Crne Gore, uputio pozive građanima u kojima je navedeno biračko mjesto na kojem glasaju, adresa biračkog mjesta, kao i broj pod kojim je birač upisan u birački spisak.

Iz MUP-a su ukazali da je Zakonom o biračkom spisku propisano da su dužni da parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, nevladinoj organizaciji kojoj je nadležni organ izdao ovlašćenje za praćenje izbora, omogući pristup biračkom spisku i rješenje na osnovu kojeg su nastale promjene u izbornim registrima, od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata.

Ministarstvo je dužno i da omogući uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku (državljanstva, ličnih karata građana, odjave i prijave mjesta prebivališta, matičnog broja građana, matične registre rođenih i umrlih), kao i o promjenama u vremenu koje nije obuhvaćeno izbornom kampanjom.

Iz MUP-a su rekli da tačnost biračkog spiska zavisi i od ažurnosti građana.

„Pozivamo građane da uredno prijavljuju promjene u vezi sa adresom stanovanja, kao i članove porodica preminulih građana da ispunjavaju svoju zakonsku obavezu i MUP-u prijavljuju činjenicu smrti, radi upisa u Registar umrlih i samim tim brisanja preminulih građana iz biračkog spiska“, naveli su iz tog resora.

Bonus video: