Bošković: Optužnice do 15. aprila

"Ono što ja ne sumnjam da će optužnica protiv 25-orice biti podignuta. Ne samo protiv njih, nego mislim da će biti čak i proširena za određene druge osobe. Mi apsolutno nemamo nikakvu sumnju po tom pitanju niti dilemu", rekao je Bošković
103 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Odbrana.gov.me
Predrag Bošković, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 08.04.2017. 08:42h

Ruske tajne službe umiješane su u pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković.

"Više nema nikakve sumnje da iza toga stoje određene bezbjednosne službe Rusije, prije svega GRU, kroz personifikaciju svoja dva veoma visoko pozicionirana čovjeka", rekao je u intervjuu za HRT Bošković.

Na pitanje hoće li oni biti optuženi do 15. aprila, odgovorio je da hoće, kako bi dali još nekoliko dana Tužilaštvu.

"Ono što ja ne sumnjam da će optužnica protiv 25-orice biti podignuta. Ne samo protiv njih, nego mislim da će biti čak i proširena za određene druge osobe. Mi apsolutno nemamo nikakvu sumnju po tom pitanju niti dilemu. Nesumnjivo postoji snažan hibridni napad Rusije na Crnu Goru u tom razdoblju, koji traje i dan-danas", naglasio je Bošković.

On je rekao da pristupanjem Alijansi, Crna Gora regionu šalje poruku mira, stabilnosti i suživota.

"Mi ćemo i nakon pristupa istrajati u davanju podstreka da i ostale države Zapadnog Balkana postanu članice Alijanse, jer samo tako možemo garantovati mir i stabilnost za čitavi region”, kazao je Bošković.

On je izrazio nadu da će Crna Gora na Samitu u Briselu, 25. maja, postati 29. članica NATO, uz objašnjenje da to u ovom momentu zavisi od Holandije, koja ima komplikovane procedure ratifikacije Protokola o pristupanju, dok se za Gornji dom španskog parlamenta očekuje da to učini narednih dana.

Ministar odbrane je rekao da put Crne Gore u NATO predstavlja njen veliki istorijski zaokret, jer je "napokon počela da vodi računa o sebi prije nego o drugima".

"Kroz istoriju smo naučili greške, pogotovo 1918. godine, kada smo bili na strani pobjednica u Prvom svjetskom ratu, a ostali bez države", kazao je Bošković.

On je govorio i o različitim aspektima članstva Crne Gore u NATO, o neophodnim reformama odbrambenog, ali i pravno-političkog sistema koje je Crna Gora ostvarila kako bi došla do ove faze evroatlantskih integracija, o obavezama koje je očukuju nakon prijema, vojnim i ukupnim odbrambenim kapacitetima, kao i strateškim planovima za razvoj sistema odbrane.

Bošković je podsjetio da je Hrvatska mnogo pomogla Crnoj Gori u evroatlantskim integracijama, na čemu se zahvalio hrvatskom rukovodstvu i Ministarstvu odbrane.

"Na svim nivoima imamo više nego odličnu saradnju sa Hrvatskom", kazao je ministar

Bonus video: