Iz SNP-a pozivaju Markovića na ostavku zbog lošeg stanja u zdravstvu

Zato u SNP-u smatraju da Marković, kao najodogovornije lice u lancu, svoje priznanje treba da isprati i ostavkom
1 komentar(a)
Slađana Kaluđerović
Slađana Kaluđerović
Ažurirano: 07.04.2017. 11:58h

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori nalazi se u stanju kliničke smrti, zbog čega su neophodne hitne i korjenite promjene radi ozdravljenja zdravstva, saopštili su iz SNP-a

"Zatvaranje očiju pred činjenicom da zdravstvenom sistemu prijeti potpuni kolaps samo će dodatno pogoršati stanje u toj oblasti koje je, inače, po prošlogodišnjem izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, na pretposlednjem 37-om mjestu u Evropi. Jasno je sa čime se sve suočavaju pacijenti kada i Duško Marković priznaje da su zdravstvene usluge loše i da se novac namijenjen u te svrhe troši neracionalno. Ovo priznanje je jasan dokaz da je u Vladi Crne Gore zdravlje građana bilo poslednje čega su se sjećali u svom poslu", zaključuje se u saopštenju.

Zato u SNP-u smatraju da Marković, kao najodogovornije lice u lancu, svoje priznanje treba da isprati i ostavkom.

"To što nam je zdravstvo već odavno „na aparatima“ nije greška medicinara, već politike Vlade Crne Gore koja zdravstveni sistem tretira kao trošak. SNP smatra da je zdravlje najveće bogatstvo pojedinca, odnosno da je zdravlje nacije zalog njene izvjesne budućnosti. Zbog toga zaštita zdravlja mora da bude dio konstantne i adekvatne brige države i ne može biti prepuštena slučaju, kako je to do sada često bilo. Crna Gora ne smije biti zemlja u kojoj se kod pojedinih ljekara ide sa kovertom umjesto sa zdravstvenom knjižicom, a javne zdravstvene ustanove mjesta za dijeljenje vizit karti za preglede kod privatnika", piše u saopštenju.

Moramo, po riječima SNP-a, vratiti dostojanstvo ljekarske profesije i konačno postati društvo u kojem doktori liječe ne strahujući od besparice, a ne da gledaju kako da što prije odu u inostranstvo.

Bonus video: