Bošković: Visok nivo saradnje sa Hrvatskom

"Primjer Crne Gore treba da posluži kao podsticaj za ostale aspirante, posebno naše susjede, kojima želimo da se što prije nađu u poziciji u kojoj je danas Crna Gora“, naglasio je Bošković
10 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.04.2017. 15:18h

Crna Gora i Hrvatska kontinuirano razvijaju i unapređuju bilateralne odnose, što je posebno naglašeno tokom procesa crnogorskih evroatlantskih integracija, ocijenio je crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković.

On se danas u Zagrebu sa predsjednicom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, i zahvalio na podršci koju Hrvatska kontinuirano pruža Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza iz evroatlantske agende i naporima da postane dio kolektivnog sistema bezbjednosti.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakao da skori prijem Crne Gore u Alijansu predstavlja iskaz čvrste opredjeljenosti Crne Gore da dijeli zapadni sistem vrijednosti.

On je, kako se navodi, ukazao na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Sjevernoatlantskoj Alijansi, kao najbolje garancije mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

"Primjer Crne Gore treba da posluži kao podsticaj za ostale aspirante, posebno naše susjede, kojima želimo da se što prije nađu u poziciji u kojoj je danas Crna Gora“, naglasio je Bošković.

Grabar Kitarović je, kako je saopšteno, čestitala Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u sveobuhvatnim reformama i izrazila nadu da će se u najskorije vrijeme okončati proces njenog prijema u NATO.

Grabar Kitarović je, dodaje se, izrazila zadovoljstvo sadržajnom bilateralnom saradnjom, ne samo na polju odbrane, i naglasila da visoko cijeni doprinos Crne Gore uspostavljanju mira i stabilnosti, na regionalnom i na globalnom planu.

Bošković se danas, tokom posjete Vojnoj akademiji “Dr Franjo Tuđman”, pored domaćina, komandanta Akademije, general-potpukovnika Slavka Barića, susreo i sa pripadnicima Vojske Crne Gore koji se školuju i usavršavaju u Hrvatskoj.

On će se sjutra, kako je najavljeno, sresti sa potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Hrvatske, Damirom Krstičevićem, kao i sa članovima Odbora za odbranu Hrvatskog sabora.

"Biće potpisan i Sporazum dva ministarstva o školovanju crnogorskih kadeta na studijskim programima u Hrvatskoj", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: