Nesvakidašnja scena: Đurović i Jonica "istjerali" vlast iz sale

Prije Đurovićevog istupa, Nikezić je priču opozicije o delegiranju ovlašćenja potpredsjednicima ocijenila kao „destruktivne poteze“ jer, kako je naglasila, u SO Bar se „nikada do sada“ nije insisitiralo na ovlašćenjima potpredsjednika i predsjednika“
16 komentar(a)
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 06.04.2017. 14:17h

U nastavku XVII sjednice SO, započete krajem prošle godine, barski odbornici nisu imali posla ni 20 minuta, jer je zasijedanje prekinuto zbog, za barske parlamentarne prilike neuobičajenog poteza predstavnika DPS.

Naime, dok je sa skupštinske govornice šef odborničkog kluba DF Dejan Đurović zahtijevao da se jasno odredi ko i kako od troje potpredsjednika Opštine može da mijenja predsjednika dr Zorana Srzentića koji je službeno odsutan u Turskoj, odbornici DPS podigli su se iz klupa i napustili salu.

Time je realizovana najava ovakvog gesta od strane predsjednice odborničkog kluba DPS Branke Nikezić. Prije Đurovićevog istupa, Nikezić je priču opozicije o delegiranju ovlašćenja potpredsjednicima ocijenila kao "destruktivne poteze" jer, kako je naglasila, u SO Bar se "nikada do sada" nije insistiralo na ovlašćenjima potpredsjednika i predsjednika.

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković Cakan rekao je da će javnost naknadno obavijestiti o terminu nastavka sjednice u čijem su fokusu izvještaji opštinskih preduzeća o rezultatima u 2016.

Na samom početku sjednice, predsjednica odborničkog kluba SNP Snežana Jonica zamjerila je što je Izvještaj o uređenju prostora u 2016. "i dalje stvar same forme, bez suštinskih izmjena" iako je resorni odbor SO još prije godinu dana zamjerio zbog toga i preporučio izmjenu metodologije izrade Izvještaja.

Jonica i Đurović su zatražili su da ovaj izvještaj umjesto sekretara Sekretarijata z a uređenje prostora Suzane Crnovršanin podnese predlagač, predsjednik Srzentić, uz optužbe da je rasprava o uređenju prostora paralizovana jer nema Srzentića "a nije izdefinisano ko je od potpredsjednika ovlašćen da ga mijenja".

"Nedopustivo je ignorisanje predsjednika opštine da ne podnosi izvještaje, kad je to njegova obaveza, nego to prebacuje drugima, znamo da to i vama smeta, ali ne smijete da mu kažete,već stavljate naočari za sunce i napuštate salu", poručio je Đurović odbornicima DPS dok su izlazili iz sale.

Ovim povodom, opozicija u SO Bar oglasila se odmah nakon prekida zajedničkim saopštenjem za javnost u kojem navodi da je vladajuća koalicija danas "pobjegla sa zasjedanja SO Bar" zbog zahtjeva opozicije da se poštuju zakon i statut.

"Sjednici nije prisustvovao predsjednik Opštine Zoran Srzentić koji je predlagač odluka koje su na dnevnom redu. Iako Opština Bar ima tri potpredsjednika o trošku građana, nijedan danas nije imao ovlašćenje da mijenja predsjednika, a kao i obično, nisu se miješali ni u svoj posao. Ljuti na nas iz opozicije što insistiramo na poštovanju zakona,Statuta i Poslovnika i što tražimo da se zna ko je za što odgovoran i zadužen, odbornici DPS, SD i BS napustili su demonstrativno Skupštinu na poziv Branke Nikezić, što nije zapamćeno u barskoj parlamentarnoj praksi. Nama, a i građanima Bara je jasno da su odlaskom sa današnje sjednice i zvanično najavili svoj odlazak s vlasti u Baru", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: