Nikolić: U parlamentu odlučiti o NATO članstvu

Na sastanku je dogovorena posjeta skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Odboru za spoljne poslove Senata Republike Italije.
29 komentar(a)
Andrija Nikolić, Foto: Screenshot (YouTube)
Andrija Nikolić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.04.2017. 11:50h

Odluku o NATO članstvu treba da donesu legitimno izabrani predstavnici naroda u Skupštini Crne Gore, i to na osnovu prava koje im obezbjeđuje Ustav, poručio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

On je danas razgovarao sa ambasadorom Italije u Crnoj Gori, Vinćencom Del Monakom, i naveo da se Crna Gora još na referendumu 21. maja 2006. godine, opredijelila za evroatlantske integracije i da su svi izborni procesi, od tada do danas, potvrda opredjeljenja građana da Crna Gora bude u Evropskoj uniji (EU) i NATO savezu.

„Nikolić je istakao da je Republika Italija u grupi najboljih prijatelja Crne Gore i zahvalio ambasadoru Del Monaku na podršci koju je Italija do sada pružala Crnoj Gori u ispunjavanju njenih strateških vanjskopolitičkih ciljeva“, kaže se u saopštenju.

Del Monako je, dodaje se, istakao značaj parlamenta kao jedine validne adrese za rješavanje svih važnih političkih pitanja u državi. „Del Monako je napomenuo da će Italija i dalje snažno zagovarati politiku širenja NATO-a i EU na region Zapadnog Balkana“.

Sagovornici su naveli da su zadovoljni zbog odličnih političkih odnosa dvije države, ali i zbog sve snažnijeg prisustva italijanskih investitora u Crnoj Gori, koji realizuju nekoliko značajnih projekata u Crnoj Gori.

„Nikolić i Del Monako su se saglasili da postoji još prostora da se odnosi unapređuju, i to na polju energetike, turizma i kulture, a dodatni zamah saradnji očekuje se od međuparlamentarnih grupa prijateljstva, čije je formiranje u finalnoj fazi“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je dogovorena posjeta skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Odboru za spoljne poslove Senata Republike Italije.

Bonus video: