"OD POČETKA NIJE NIŠTA KAKO TREBA"

URA: Da tužilaštvo ispita ugovor o ugradnji LED rasvjete u Herceg Novom

Ističu da je u tenderu bilo predviđeno pribavljanje činidbene bankarske garancije u visini dva odsto od vrijednosti ugovora
0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.04.2017. 12:00h

Iz hercegnovskog opštinskog odbora GP URA ističu da je ugovor između Opštine Herceg Novi i danske kompanije „Hesalight“ primjer u kojem nije lako rasčistiti gdje je granica između nestručnosti i namjere da se nezakonito i nedomaćinski upravlja javnim sredstvima”.

Opština Herceg Novi je sklopila sa danskom kompanijom „Hesse light potpisala ugovor koji predviđa zamjenu klasičnih sijalica savremenom led rasvjetom, vrijedan 2,69 miliona eura.

“Očigledno je da od početka tu ništa nije kako treba. Loša i manjkava tenderska dokumentacija sa sumnjivim elementima kao i neutemeljen pristup varijanti sistema rasvjete i daljinskog nadzora iste. Tenderska procedura je bila upitna i nije prošla bez ozbiljnih prigovora i žalbi drugih ponuđača u vezi favorizovanja kompanije „Hesalight“.Iako su žalbe odbijene od nadležnih organa,ostaje ozbiljna sumnja u regularnost postupka. Na namjeru da se favorizuje ponuđača upućuju i „obavezni uslovi“ iz tendera koji ne potvrđuju njegov kredibilitet za realizaciju ove kapitalne investicije. Posebno pitanje je izbor ovakve varijante javne rasvjete sa led tehnologijom koja očigledno nema kvalitet,a i period isplativosti investicije odnosno povraćaja uloženih sredstava je neprihvatljivo dugačak (preko 10 godina). Osvjetljenje na svim pozicijama je puno slabije,a daljinski monitoring i upravljanje praktično ne funkcioniše”, navodi se u saopštenju OO GP URA.

Ističu da je u tenderu bilo predviđeno pribavljanje činidbene bankarske garancije u visini dva odsto od vrijednosti ugovora.

“U ugovoru se, međutim, bankarska garancija ne spominje a treba naglasiti da je uobičajena visina ovakve garancije 10 posto od vrijednosti posla. To što garancije nema ukazuje sa jedne strane na nestručnost opštinskih ugovarača, a sa druge na sumnjiv kapacitet ponuđača i spremnost naručioca posla da favorizuje takvog partnera. Koliki je rizik ući u posao sa takvom kompanijom najbolje dokazuje sadašnja situacija: „Hesalight“ je prema pristiglim informacijama bankrotirala a njeni menadžeri se optužuju za razne nezakonitosti.Posao zamjene i dogradnje sistema rasvjete u Herceg Novom je nedovršen sa velikim nastalim štetama .Zato pozivamo nadležno tužilaštvo da odmah ispita čitav slučaj,te da se utvrde pojedinačne odgovornosti", zaključuje se u saopštenju OO GP URA Herceg Novi.

Preporučujemo za Vas