Glavni grad: Rakčević nema predstave o čemu govori

Dodaje se da je glavni grad racionalno vodeći računa o interesima svih građana obezbijedio postupak za koji tvrde da je ekonomski povoljniji i umjesto kupovine i izdvajanja velikih novčanih sredstava, obezbijedio adekvatnu lokaciju za zamjenu sa kompanijom "Uniprom"
2 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2017. 14:19h

Iz Glavnog grada kazali su da ništa drugo nijesu ni očekivali od pojedinih predstavnika opozicije u Gradskom parlamentu "nego da budu opstrukcija izgradnji još jednog kapitalnog projekta, u konkretnom slučaju čak najvažnijeg i najznačajnijeg za građane Podgorice."

Oni su reagovali na današnji izjavu odbornika u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednika podgoričkog odbora pokreta URA, Luke Rakčevića.

Rakčević je kazao da umjesto poništavanja nezakonite i skandalozne Odluke o razgraničenju Glavnog grada i Kombinata aluminijuma (KAP), kojom je kompaniji "Uniprom" poklonjeno 417.804 kvadratnih gradskog zemljišta, a gradska imovina oštećena za najmanje 30 miliona eura, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović sada traži saglasnost za razmjenu drugih vrijednih gradskih parcela, za dio tog poklonjenog zemljišta

"Umjesto da odbornika Rakčevića raduje činjenica što dugo najavljivanja izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) ulazi u završnu fazu i što će skupština 11. aprila ukloniti poslednju formalnu barijeru do vrlo povoljnog kreditnog aranžmana sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW) i što će započeti realizacija projekta vrijednog 50 miliona eura koji će podrazumijevati još bolju zaštitu životne sredine, otvaranje novih radnih mjesta, podsticaj privredne aktivnosti, odbornik URA-e je kao po običaju promašio temu", navodi se u saopštenju PG biroa.

Dodaje se da bi se mogla komentarisati izgradnja PPOV i odluka koja je kandidovana odbornicima koja podrazumijeva obezbjeđenje neophodnog zemljišta "treba ponešto pročitati, naučiti i zagrebati malo dublje od površine, da bi se moglo javno komentarisati."

"Na osnovu izjave odbornika Rakčevića apsolutno je jasno da on nema predstave o čemu govori. Ali nije mu to prvi put, ni njemu ni pojedinim njegovim opozicionim kolegama. Tokom izrade studija za PPOV i sistema za inseneraciju mulja od kredibilnih njemačkih kompanija konkretizovana je lokacija za pripremu i za izgradnu kompletnog sistema. Studije su pokazale da imovina Glavnog grad nije dovoljna za najracionalniju i održivu gradnju navedenih sistema, zbog čega je kao uslov od strane Njemačke razvojne banke postavljena zamjena ili kupovina zemljišta sa vlasnikom predmetne urbanističke parcele, kako bi mogao da se potpiše ugovor o finansiranju i stvore realne pretpostavke za dobijanje bespovratnih sredstava", navodi se u reagovanju.

Dodaje se da je glavni grad racionalno vodeći računa o interesima svih građana obezbijedio postupak za koji tvrde da je ekonomski povoljniji i umjesto kupovine i izdvajanja velikih novčanih sredstava, obezbijedio adekvatnu lokaciju za zamjenu sa kompanijom „Uniprom“.

"Dakle, Glavni grad je sa navedenom kompanijom predložio zamjenu parcela koje se nalaze u neposrednoj blizini, tj. u zahvatu istog Detaljnog urbanističkog plana, tako da je na jednoj od dvije lokacije koje je dobio Uniprom prilikom razmjene, na osnovu aktuelnog DUP-a, nije predviđena gradnja objekta, već taj lokalitet služi kao zaštitni zeleni pojas, a Glavni grad je za uzvrat dobio lokaciju na kojoj će se graditi kolektor. Protivljenje ovoj Odluci znači protivljenje izgradnji kolektora, kreditnom aranžmanu od 35 miliona eura i značajnom višemilionskom iznosu bespovratnih sredstava koje očekujemo od Zapadnobalkanskog investicionog fonda. Dakle, ovdje nije riječ o KAP-u, nego o budućem održivom razvoju Podgorice gdje smo imali priliku da čujemo javnu manifestaciju protivljenja daljeg razvoja Glavnog grada", zaključeno je u reagovanju PG biroa.

Bonus video: