Vukadinović: Rusija se pomirila sa ulaskom Crne Gore u NATO

„Ne znam šta bi novo Rusija mogla učiniti“, rekao je Vukadinović
101 pregleda 15 komentar(a)
Crna Gora, Rusija, Foto: Shutterstock
Crna Gora, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2017. 13:46h

Rusija se pomirila sa ulaskom Crne Gore u NATO, ocijenio je profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Radovan Vukadinović, navodeći da će se vremenom odnosi dvije države smiriti. Vukadinović smatra da se Rusije pomirila sa ulaskom Crne Gore u NATO i „oni smatraju da je to izgubljen slučaj“. Poznato je, kako navodi, da Rusija od prvog dana ne želi Crnu Goru u NATO-u i da smatraju da to nije dobro, ni korisno i da će promijeniti prijateljski odnos. „Ne znam šta bi novo Rusija mogla učiniti“, rekao je Vukadinović agenciji MINA. On je ocijenio da Crna Gora od Rusije može očekivati ekonomske pritiske. „Nakon izvjesnog vremena, ti odnosi će se smiriti i Rusija će shvatiti da je još jedna država izabrala put prema Evropi, ali da je to ne sprječava da razvija normalne odnose“, ocijenio je Vukadinović. On je naveo da se sadašnja zbivanja na području Zapadnog Balkana mogu ocijeniti kao, s jedne strane standardna, a sa druge strane prilično turbulentna.

„Nakon izvjesnog vremena, ti odnosi će se smiriti i Rusija će shvatiti da je još jedna država izabrala put prema Evropi, ali da je to ne sprječava da razvija normalne odnose“

Pojasnio je da stanje u Makedoniji, u Bosni i Hercegovini, odnosi izmđu Srbije sa Kosovom i Albanijom, ukazuju da se radi o novoj dinamici i da to na neki način može uticati i na ostale države, uključujući i Crnu Goru, ali ne može usporiti proces približavanja Evropskoj uniji (EU) i NATO-u. „Mogli bi čak reći da upravo to stanje, koje je trenutno na Balkanu, može djelovati kao određeni stimulans na zemlje od kojih to zavisi da Crna Gora najprije uđe u NATO i da se isto tako brže počne približavati EU“, naveo je Vukadinović. Prema njegovim riječima, ulazak Crne Gore u NATO je od međunarodnog interesa, a tu se misli na evroatlantsku skupinu, da se na Zapadnom Blakanu održi mir i stabilnost sa jednom novom članicom NATO-a, a jednog dana i EU. Potrebno je, kako je ocijenio, da se ta stabilnost proširuje i da se stvaraju uslovi da područje bude zahvaćeno „novim vjetrom koji će biti povoljan“. „To je ono što Crna Gora treba iskoristiti i imati na umu, da je to jedna povoljna situacija i, zbog želje da se stabilizujuje Balkan, Crna Gora ima velike šanse“, smatra Vukadinović. Kako je istakao, nema razloga da se Crna Gora zaustavi na putu ka NATO-u.

Vukadinović je podsjetio da se nikad nije dogodilo da se država nađe praktično u NATO-u, a da onda dođe do usporavanja ili eliminisanja procesa, što praktično znači da je ovo što se dešava sa Španijom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) više bio proceduralni problem. „To nije nikakva ciljana politika koja bi htjela onemogućiti ulazak Crne Gore u NATO“, naglasio je Vukadinović. Dodao je da je postojala situacija da se Makedonija, koja je bila pred vratima NATO-a zaustavila, jer je Grčka sve vrijeme govorila da će je blokirati i da neće doći do konsenzusa, jer želi da Makedonija promijeni ime. „Ovdje niko nije najavio da ima neke probleme, niko nije postavio nikakav zahtjev da Crna Gora nešto mora učiniti, prema tome, Crna Gora je učinila sve što se od nje tražilo i sada je samo tehnika da se stvari obave do kraja“, naveo je Vukadinović. Bila je, kako je kazao, nesrećna okolnost da je u SAD-u došlo do smjene administracije. „To je jedan nesrećan slijed okolnosti, ali mislim da, strategijski gledano, nema nikakvih razloga da se Crna Gora zaustavi“. „Vjerujem da će i Španija obaviti svoj dio posla i da će Crna Gora 25. maja biti nova članica NATO“, naglasio je Vukadinović. On je, komentarišući političku i socijalnu situaciju u Crnoj Gori, kazao da niko od zemlja koje su ratifikovale protokol nije imao primjedbu i rekao da država ne može biti primljena u NATO zbog problema koji postoje unutar zbog opozicije i nezadovoljstva građana. „Onoga trenutka kada je donesena odluka da se Crna Gora primi u Alijansu preko toga je već pređeno i shvaćeno je da ne postoji neki veliki pristanak, ne podržava 90 odsto stanovništva članstvo, nego je taj procenat mnogo manji, ali je to dovoljno u odnosu kada imate u vidu strategijski interes“, precizirao je Vukadinović.

Bonus video: