Demokrate Nikšić: Vladanje mimo volje građana postala praksa DPS-a

"Izjava nelegitimnog novoizabranog predsjednika lokalnog parlamenta da je 11% nevažečih listića poruka tih glasača da su nezadovoljni jer im je opozicija uskratila mogućnost izbora, klasična je manipulacija koja vrijeđa zdrav razum i koja je svojstvena jedino prvacima jednopartizma"
198 pregleda 14 komentar(a)
Marko Mitrović, Foto: Demokratska Crna Gora
Marko Mitrović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.04.2017. 13:35h

Demokratska partija socijalista je održavanjem konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta pokazala da nema demokratski kapacitet i da je vladanje u Nikšiću mimo volje građana postala njihova praksa, saopštio je danas Marko Mitrović, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Nikšić.

Na konstitutivnoj sjednici niksićkog Parlamenta 31. marta, 38 odbornika glasalo je da novi predsjednik Skupštine bude Radivoje Lala Nikčević, predsjednik Opstinskog odbora DPS.

"Drugi put za redom DPS konstituiše vlast u Nikšiću koja nije proizvod volje naroda, već rezultat najperfidnijih političkih trikova poslije kojih samo ova partija može da vlada, a svakoj drugoj demokratskoj partiji bi to bilo ispod nivoa časti", istakao je Mitrović.

On je dodao da bi DPS trebalo da zna da su izbori nesumnjivo jedan od najznačajnijih djelova demokratskog političkog sistema i način dobijanja legitimiteta političkih elita da vladaju.

"A jednopartijski izbori održani u Nikšiću, u atmosferi straha i prinude, gdje je građanima ponuđena samo jedna politička opcija koju mogu zaokružiti su nelegitimni, jer na njima nisu ispoštovani osnovni uslovi legitimnosti, a to su princip konkurentnosti i tajnosti glasanja, a vlast konstituisana na rezultatima takvih izbora, skupština, odbornici i novoizabrani predsjednik Skupštine su nelegitimni i kao takvi ne mogu predstavljati ni zastupati građane Nikšića", rekao je Mitrović.

Po njegovim riječima, i i na ovako održanim izborima na kojima DPS nije imao protivnika za nadmetanje, kada je vođena jedna od naintezivnijih predizbornih kampanja od strane ministara, Vlade, formalnog i neformalnog premijera koji su danonoćno boravili u Nikšiću pred izbore, okupirajući ovaj grad, poslata je poruka da građani Nikšića ne žele da ih u naredne četiri godine vodi DPS.

"Izjava nelegitimnog novoizabranog predsjednika lokalnog parlamenta da je 11% nevažečih listića poruka tih glasača da su nezadovoljni jer im je opozicija uskratila mogućnost izbora, klasična je manipulacija koja vrijeđa zdrav razum i koja je svojstvena jedino prvacima jednopartizma, političarima koji su svoje političke karijere započeli u jednopartizmu, ali koji će ih u jednopartizmu i završiti. Jedina i jasna poruka tih 11% glasača čiji su izborni listići bili nevažeći je da ste im vi uskratili pravo da slobodno biraju, ali im niste uskratili pravo da se ponesu dostojanstveno, čak i onda kada im je egzistencija ugrožena od strane vas i vaših partijskih drugova", rekao je Mitrović.

On ističe i da su jučerašnjim protestom počele aktivnosti Demokrata koje će kako tvrdi Mitrović biti sve snažnije u borbi protiv jednopartizma.

"Poslali smo ozbiljnu poruku upozorenja da se ne mirimo sa jednopartizmom već da ćemo sva demokratska sredstva upotrebiti u borbi za demokratiju u Nikšiću. To što sada nelegitimni novoizabrani predsjednik lokalnog parlamenta je započeo i završava političku karijeru u jednopartizmu govori da je ovo između sve simuliranje demokratije, a to ne čudi s obzirom na to da DPS počiva na kriminalnim organizovanim grupama. Nećemo stati dok ne srušimo jednopartizam, i to demokratskim putem. DPS nema više podršku naroda, ona može jedino dobiti izbore na kojima učestvuju samo oni. Zato Demokrate traže nove izbore u Nikšiću, to je uslov koji se pridodaje onim poznatim uslovima za povratak poslanika u državni parlament, bez kojih nema povratka i nema rješenja političke krize u Crnoj Gori koju je generisala sadašnja vlast", zaključio je Mitrović.

Bonus video: