Otpor beznađu poziva na zajedničku borbu za referendum o NATO članstvu

U Otporu beznađu smatraju da je uključivanje građana u proces donošenja odluka od izuzetne važnosti za demokratsko stasavanje društva i crnogorskih institucija, posebno imajući u vidu raspoloženje građana u smislu očekivanja da se slobodno izjašnjavanje omogući
30 komentar(a)
Otpor Beznađu, Foto: Facebook/ Otpor Beznađu
Otpor Beznađu, Foto: Facebook/ Otpor Beznađu
Ažurirano: 31.03.2017. 17:14h

Predstavnici pokreta Otpor beznađu pozvali su opozicione partije, udruženja građana i nevladine organizacije, koje se zalažu za referendum o članstvu države u NATO-u, na konsultacije, kako bi hitno pokrenuli niz aktivnosti, među kojima je zajednički protest.

Marko Milačić iz Pokreta beznađu predstavio je, na konferenciji za novinare, inicijativu za organizovanje konsultacija sa predstavnicima opozicionih političkih partija, udruženjima građana i nevladinim organizacijama, koji se zalažu za referendumsko odlučivanje.

U inicijativi se navodi da je cilj konsultacija hitno pokretanje niza aktivnosti kako bi se izborili za, kako se navodi, volju većine – referendum o učlanjenju u NATO.

Jedna od aktivnosti je, kako se navodi u inicijativi, zajednički protest, „kojim će se domaćoj i stranoj javnosti ukazati na jedinstvo zagovornika referenduma, ali i režimu poslati snažno upozorenje za raspisivanje“.

„Kao i nebrojano puta ranije, način donošenja odluke o članstvu u NATO savezu, služi za dnevnopolitičke, politikantske svrhe nelegitimnih predstavnika vlasti i nadležnih državnih institucija. Vjerujemo da tako ozbiljno strateško pitanje zaslužuje adekvatan tretman gore pomenutih, činilaca crnogorskoga društva“, navedeno je u inicijativi.

Kako se dodaje, razumije se da je u pitanju odluka koja zahtijeva društveni konsenzus ili će u suprotnom ostati kao nepremostiva barijera za prijeko potrebni sveukupni razvoj države Crne Gore.

U Otporu beznađu smatraju da je uključivanje građana u proces donošenja odluka od izuzetne važnosti za demokratsko stasavanje društva i crnogorskih institucija, posebno imajući u vidu raspoloženje građana u smislu očekivanja da se slobodno izjašnjavanje omogući.

„Pozivamo vas, kao lidera organizacije, da se u što skorijem roku sastanemo kada bi vam detaljnije predstavili javnu inicijativu i kako bi je zajedno razmotrili, te, nadamo se, započeli zajedničku borbu za odbranu većinske volje naroda Crne Gore i principa demokratije“, kaže se u inicijativi.

Spremnost lidera organizacija da učestvuju u konsultacijama i daljim aktivnostima poslaće snažan signal, kako se navodi, nelegitimnim predstavnicima vlasti, međunarodnim partnerima i građanima Crne Gore.

„Za ukupno sazrijevanje našeg društva važnije nego ikad je postizanje minimuma saglasja oko načina donošenja odluke o članstvu u NATO organizaciji“, kaže se u inicijativi, uz molbu liderima partija i organizacija da na nju odgovore do 3. aprila, u podne.

Iz Otpora beznađu ocjenjuju da je Crna Gora pred istorijskim pitanjem.

„Vlast, mimo volje većine naroda, odluku o učlanjenju u NATO savez želi da donese kroz parlament, nelegitiman i ustanovljen na neslobodnim izborima. To je nastavak nedemokratske tradicije tri decenije nesmijenjene vlasti“, navode iz Otpora beznađu.

Kako poručuju, referendum o ulasku u NATO savez je elementarni princip demokratije, da se o jednom od najvažnijih pitanja društva i države, koje dijeli zemlju, odluči na najširi i najdemokratskiji način, a crnogorska vlast namjerava da to pitanje riješi u parlamentu, u najskorijem roku, do samita NATO-a, krajem maja u Briselu.

Bonus video: